Deca iz bratske opštine Štrpce u poseti gradu Zrenjaninu: druženje, upoznavanje s ovdašnjom tradicijom i kulturom, podsticaj obrazovanja i bezbednijeg odrastanja

U poseti gradu Zrenjaninu od juče borave deca iz bratske opštine Štrpce, zajedno s vaspitačima i predstavnicima tamošnje lokalne samouprave, a danas ih je u Gradskoj kući ugostio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima. Deca iz te opštine sa teritorije Kosova i Metohije posećuju naš grad u organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin, na inicijativu Grada Zrenjanina i gradonačelnika Salapure, a na temelju Povelje o bratimljenju Grada Zrenjanina i Opštine Štrpce, potpisane 2012. godine u Štrpcu.  
 
U Zrenjanin je doputovalo četrdeset troje dece osnovnoškolskog uzrasta, za koje je juče priređen prijem u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin i upriličen obilazak centra grada uz pratnju stručnog vodiča. Goste su dočekali i pozdravili predsednica Crvenog krsta Zrenjanin dr Sonja Kapeler Puškarić i sekretar Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević, a mladi volonteri Crvenog krsta upoznali su vršnjake s načinima angažovanja i volonterskim radom u organizaciji.
 
 
 
 
Obraćajući se našim sunarodnicima s Kosova i Metohije, gradonačelnik Zrenjanina poručio im je da ovde ni jednog trenutka ne treba da se osećaju kao gosti, već kao svoji, na svome. 
- Teško je danas biti Srbin na Kosovu i Metohiji, a biti dete još i teže, zbog specifičnih životnih okolnosti i specifične situacije. Ono što je najbitnije jeste da država Srbija, na čelu sa predsednikom, čini sve da olakša uslove našem stanovništvu tamo. Ova deca koja su danas u Gradskoj kući su oličenje dobrote, hrabrosti i izdržljivosti, a naš zadatak, pre svega kao roditelja, ali i kao gradonačelnika i svih nas jeste da im na neki način olakšamo boravak, da ih programom koji smo im ovde pripremili približimo deci njihovog uzrasta iz našeg okruženja - rekao je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
Podsetio je da je su Štrpce i Grad Zrenjanin pobratimljeni i da je ove godine desetogodišnjica potpisivanja Protkola o bratimljenju.
- Drago mi je da možemo da ih ugostimo i da se zahvalimo gradskoj organizaciji Crvenog krsta koja je pružila i logističku i organizacionu podršku današnjoj poseti. Verujem da će naši gosti poneti lepe utiske iz Zrenjanina i nova prijateljstva, a mi ćemo se potruditi da im u skorije vreme uzvratimo posetu i da nivo saradnje Opštine Štrpce i Grada Zrenjanina podignemo na još viši nivo, pre svega u oblasti sporta, kulture i humanog rada, kao što je to slučaj i ovom prilikom - rekao je još gradonačelnik Simo Salapura.   
 
 
 
 
S posebnim emocijama on je, u svom kabinetu, primio Anđeliju Stanojković, učenicu sedmog razreda škole u Štrpcu, koja ima dvanaestoro braće i sestara. Nabrajajući imena svih njih, ova izuzetno skromna i dobra devojčica rekla je da bi volela da školovanje nastavi u ekonomskoj školi. Zajedno s njom, nakon prijema u Baroknoj sali, gradonačelnik je u svom kabinetu ugostio i predstavnike opštine Štrpce, a razgovoru su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Snežana Vučurević i Rajko Kapelan, kao i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Zrenjanin Jelena Dragić
 
 
 
  
Sekretar Crvenog krsta Opštine Štrpce Ivica Vanja Pužić rekao je da su izuzetno zahvalni na pozivu gradonačelnika i na organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin.
- Utisci su fantastični, primljeni smo širokog srca i primljeni smo kao kod svojih, inače agenda i sve ono što će deca obići, kulturne i sportske objekte ovde na teritoriji ovog grada nemaju prilike da vide u svom mestu, u specifičnim uslovima u kakvim jesmo. Vaš grad je grad sa tradicijom a naša opština je osnovana 1988. godine sa ciljem da spreči iseljavanje Srba sa tog prostora i podstakne privredni razvoj, a 1999. godine desilo se to što jeste i 23 godine traje naša borba za opstanak na našim vekovnim ognjištima. Ta borba traje i dalje, ali uz podršku države Srbije i podršku ovakvih gradova kao što je Zrenjanin mi ćemo verovatno prevazići ove teške trenutke i ovu tenziju koja sada postoji - rekao je Pužić.
 
Kazao je i da su za decu veoma važne posete “zdravim sredinama”, kada se druže sa svojim vršnjacima.
- Verovatno će i te utiske poneti sa sobom na prostor Kosova i Metohije. Udaljeni smo poprilično, sa krajnjeg juga Srbije, sa granice sa Makedonijom, došli smo skoro na krajnji sever - rekao je i zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji boravka grupe dece iz Štrpca, a da najveću zahvalnost duguju Crvenom krstu Zrenjanin od koga su godinama unazad učili i koji su po mnogo čemu vodeći u Vojvodini, ali i Srbiji.
 
Kako su istakli u organizaciji Crvenog krsta, osnovni cilj ove aktivnosti je podsticaj obrazovanja, kulture i bezbrižnijeg odrastanja dece sa Kosova i Metohije, uz želju da se deci predstavi deo ravnog Banata, omogući da upoznaju bratski grad Zrenjanin, njegovo kulturno i istorijsko nasleđe, da im se predstave sportski i zabavni sadržaji koje grad pruža mladima, kao i da provedu prijatne trenutke družeći se sa mladim volonterima Crvenog krsta, steknu nove drugare i uvek se rado ponovo vrate u naš grad.
 
 
 
 
Sekretar Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević kazala je da je današnju posetu inicirao gradonačelnik Simo Salapura i da je Crveni krst sa zadovoljstvom prihvatio ulogu domaćina budući da, kako je navela, imaju prelepa iskustva jer su, u periodu od 2016 - 2019. godine, već bili u prilici da sa Gradom Zrenjaninom budu domaćini deci sa područja Kosova i Metohije, iz kosovskog pomoravlja i opštine Ranilug i Parteš.
 
U sklopu posete Zrenjaninu, koja traje do četvrtka, deca će danas posetiti gradske ustanove kulture, Narodni muzej i Gradsku narodnu biblioteku, kao i bioskop “Sinestar”, dok ih sutra očekuje celodnevni boravak u Novom Sadu.
  
  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6695/Deca_iz_Strpca_0.jpg