“Da nam sela budu bliža” u Elemiru - industrijsko i sportsko naselje, uz obim investicija u ovoj godini od 75 miliona dinara

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je danas Elemir, kao petnaesto naseljeno mesto u okviru aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Tom prilikom, razgovarao je s predstavnicima mesne zajednice i posetio Sportsko društvo “Naftagas”, kao i domaćinstvo Birdahić, koje se bavi proizvodnjom cveća. 
 
Elemir je industrijsko naselje u “prvom prstenu” oko grada i druga po veličini seoska sredina, u kojoj živi oko 4300 stanovnika. Poznati su njegovi resursi, kao važnog gasnog čvorišta u zemlji, sa rafinerijom i prerađivačkim kapacitetima, fabrikom sintetičkog kaučuka, trening-centrom kompanije NIS, ali i prirodni potencijali, poput rezervata Okanj bara i blizine reke Tise.  
 
 
 
 
Investicije su prisutne u ovom selu, čiji meštani izdvajaju i sredstva iz samodoprinosa, tako da je, između ostalog, u saradnji s Gradom Zrenjaninom, poboljšano vodosnabdevanje, izgrađena kanalizacija u obimu od 86%, menja se stolarija na školskoj zgradi, renovirane su pešačke staze u centru. Sportsko društvo “Naftagas” prednjači u Srbiji u seoskim sredinama, po broju klubova i masovnosti, ukazuje se i potreba za širenjem kapaciteta vrtića. O svemu tome govorio je i gradonačelnik Simo Salapura
- Obim investicionih ulaganja u Elemiru ove godine dostići će 75 miliona dinara, od čega većinu čine budžetska sredstva lokalne samouprave, ali i sredstva lokalnog samodoprinosa. Zajedno sa sredstvima Pokrajine i kompanije NIS, izvode se radovi na kanalizacionoj mreži koje nastavljamo ove godine, i dogovoren je nastavak i sledeće. Rešen je problem vodosnabdevanja, izbušen je novi bunar, u unapređenje energetske efikasnosti u školskom objektu uloženo je osam miliona dinara udruženih sredstava Grada Zrenjanina, Pokrajine i kompanije NIS - naveo je gradonačelnik i dodao da se danas razgovaralo i o komunalnim problemima, pre svega o sanaciji putne mreže između Elemira i Zrenjanina, koja je u dosta lošem stanju, uređenju groblja, popravkama na pravoslavnom hramu Preobraženja gospodnjeg Uspenja Presvete Bogorodice. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je posetio i Sportsko društvo “Naftagas” i na fudbalskom stadionu predstavnicima klubova uručio poklon - lopte, sportsku opremu i rekvizite. Sportsko društvo okuplja devet kolektiva, među kojima su neki i u saveznom rangu takmičenja, dok se fudbaleri “Naftagasa” ove sezone, po prvi put u svojoj istoriji, takmiče u Srpskoj ligi - grupa Vojvodina. I ovde je uloženo 1,5 miliona dinara, u postavljanje rasvete za treninge i uređenje svlačionica. Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da je sportska budućnost Elemira sjajna i da postoji više ideja i akcija za dodatno uređenje sportskih terena i prostora. 
 
 
 
 
U ovom selu, pod nazivom “Cveće iz Elemira”, porodica Birdahić pre petnaest godina zasnovala je proizvodnju u plastenicima i na otvorenom prostoru, i godišnje plasira oko sto dvadeset hiljada komada saksijskog i baštenskog cveća, pretežno hrizantema i dan i noć.
- Proizvodnju plasiramo u Zrenjaninu i okolini, trenutno nam to zadovoljava potrebe, a proizvodimo u dva ciklusa, prolećnom i jesenjem. Trenutno gajimo na otvorenom prostoru oko deset hiljada saksijskih hrizantema, koje u narednih mesec dana treba da procvetaju, a pored njih, u plastenicima gajimo dan i noć, odnosno violu, jednu od retkih cvetnica koja može da prezimi i dočeka proleće u punom sjaju. Na proizvodnju na otvorenom značajno utiču i vremenski uslovi, toplota, hladnoća, oluja, grad, ali mi smo prihvatili taj rizik i borimo se i radimo s njim - objašnjava proizvođač Amir Birdahić
 
- I ovo je lep primer kako, uz poljoprivredu, može da se razvija sopstveni biznis u naseljenom mestu i doprinosi održivom razvoju sela - prokomentarisao je posetu ovom domaćinstvu gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
Predsednik Saveta mesne zajednice Elemir Milan Poučki izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete gradonačelnika sa saradnicima i mogućnosti da se razgovara o realizovanim aktivnostima, kao i problematici koja se očekuje u narednom periodu. Kao ključne probleme koji se pominju u selu, navodi kanalizaciju, puteve i vodosnabdevanje.
- Dodatnim bunarom, povezanim na mrežu, vodosnabdevanje je rešeno, nastavljena je izgradnja kanalizacione mreže, a predočili smo gradonačelniku i kakvo je stanje putne mreže. Definisali smo i neke aktivnosti sa predstavnicima JKP “Čistoća i zelenilo” i “Vodovod i kanalizacija”, koja se tiču uređenja groblja, povezivanja bunara sa stadionom i uređenjem mobilijara u parkovima - naveo je Poučki. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6732/KOLEGIJUM_ELEMIR_0.jpg