U susret obeležavanju Dana osnivanja srpskog narodnog odbora - renovira se spomen-kuća dr Slavka Županskog

Grad Zrenjanin svake godine, poslednjeg dana oktobra, obeležava jedan od značajnijih datuma u svojoj istoriji, Dan osnivanja Srpskog narodnog odbora, prvog takve vrste u Vojvodini, tada još na teritoriji Austrougarske monarhije. Desilo se to na praznik Svetog Luke, 31. oktobra 1918. godine, u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice. 
 
Predvodnik srpskog narodnog pokreta u Velikom Bečkereku bio je doktor pravnih nauka Slavko Županski, jedan od najumnijih ljudi tadašnjeg vremena, čija je kuća u Svetosavskoj ulici pre tri godine otkupljena od strane grada i pretvorena u depadans Narodnog muzeja. Kao deo obeležavanja velikog jubileja, stote godišnjice od osnivanja Srpskog narodnog odbora, 2018. godine Skupština grada Zrenjanina donela je odluku o otkupu kuće Županskih od naslednika, kao i o preimenovanju ulice Narodnog fronta u centru grada u ulicu dr Slavka Županskog
 
 
 
 
U susret ovogodišnjem obeležavanju tog datuma, na kući se izvode obimni konzervatorsko-restauratorski radovi, kojima će se kuća zaštititi od propadanja i omogućiti njeno pretvaranje u izložbeno-muzejski prostor. Radovi obuhvataju zamenu krovnog pokrivača, stolarije i popravku fasadnog dela, a vrednost investicije je preko pet miliona dinara. Radovi su u toku, a kuća je opasana građevinskim skelama i s uličnog i s dvorišnog dela.
 
S obzirom da u njoj tri godine niko ne živi, krov je prokišnjavao, a fasada i stolarija su u lošem stanju. Kuća nema samo istorijski značaj za grad Zrenjanin, već je i vredno arhitektonsko delo, s obzirom da je projekat njene rekonstrukcije izveo Dragiša Brašovan, jedan od najznačajnijih srpskih arhitekata 20. veka i brat Anice Županski, rođ. Brašovan, supruge dr Slavka Županskog.  
 
 
 
Grad Zrenjanin uključio je u projekat obnove kuće svoje dve institucije kulture: Narodni muzej i Zavod za zaštitu spomenika kulture. U toku su završni radovi na zameni krovnog pokrivača i postavljanju novih oluka i opšivki, kao i zidarski radovi na ajnfort prolazu koji je nekad krasila dekoracija, sa dva bočna stuba. Ulaz je bio devastiran pretvaranjem u prodajni objekat, tako da će i u ovom delu biti neophodna građevinska intervencija.  Predviđeno je da radovi traju do kraja godine.  
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6720/RADOVI_KUCA_ZUPANSKOG_0.jpg