Gradonačelnik povodom godišnjice oslobođenja u Drugom svetskom ratu: jedan od sudbonosnih datuma iz prošlosti grada Zrenjanina

Polaganjem venaca na spomen-obeležja, prijemom za predstavnike ambasade Ruske Federacije u Srbiji, garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata u Gradskoj kući, i prigodnom izložbom u Narodnom muzeju, obeležena je 78. godišnjica od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. 
 
Obeležavanju Dana oslobođenja prisustvovao je ataše za kulturu ambasade Ruske Federacije u Srbiji Viktor Soboljkov, koji je odao počast svojim sunarodnicima, vojnicima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje grada i srednjeg Banata, prvih oktobarskih dana 1944. godine. Prijemu kod gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici gradonačelnika Rajko KapelanSnežana Vučurević i Dragica Ilić, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Predrag Rađenović, načelnik Gradske uprave Miloš Korolija, kao i delegacija zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, na čelu s komandantom, pukovnikom Aleksandrom Dedićem i predstavnici gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata SUBNOR. 
 
 
 
 
Ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti u spomen-parku na Bagljašu prisustvovali su i učenici dva odeljenja četvrtog razreda OŠ “Petar Petrović Njegoš”, kojima je njihov stariji drug, istaknuti učenik osmog razreda Luka Brajić, ispričao šta predstavlja i koliko je značajan Dan oslobođenja i zašto se venci polažu baš na tom mestu. 
 
U spomen-kosturnici u parku na Bagljašu sahranjeno je 220 pripadnika Crvene armije, a njihovi posmrtni ostaci preneti su na ovo mesto sa različitih lokacija 1962. godine. Uz atašea Soboljkova, počast su im, u ime Grada Zrenjanina, odali zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Jelena Dragić. Vence su položile i delegacije Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin i ruske kompanije “Borec Srbija”, koja posluje u našem gradu.
 
 
 
 
Jedno od mesta na kojima su vojnici Crvene armije bili sahranjeni u periodu od 1944. do 1962. godine je i “Plankova bašta”, park kod Kulturnog centra Zrenjanina. Na tom mestu podignut je 1947. godine spomenik “Rotonda”, koji je u potpunosti obnovljen ove godine. Na šezdesetu godišnjicu od prenosa posmrtnih ostataka poginulih vojnika i sedamdeset petu od gradnje spomenika, vence i cveće su danas na spomenik položili predstavnici Grada Zrenjanina, garnizona Vojske Srbije i ataše Viktor Soboljkov. U delegaciji Grada Zrenjanina bili su predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević i načelnik Gradske uprave Miloš Korolija
 
 
 
 
Obraćajući se na ceremoniji ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu jedan od sudbonosnih datuma iz prošlosti grada Zrenjanina. 
- To je datum kada je na ovom prostoru pobeđen fašizam, kada je oterano najveće zlo u istoriji čovečanstva, koje je odnelo milione žrtava i izazvalo do tada nezamisliva stradanja čitavih naroda. Zrenjanin je oslobođen 2. oktobra 1944. godine, zahvaljujući neustrašivim vojnicima Crvene armije i banatskih partizanskih odreda iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Višednevne borbe s poslednjim snagama okupatora bile su teške i mučne. U njima je živote položilo 220 boraca Crvene armije, kojima smo i danas, kao i svih prethodnih godina, odali posebnu počast za ono najvrednije što su ostavili našem narodu i našoj zemlji - svoje živote. Hiljadama kilometara daleko od svog zavičaja, ostali su na večnoj straži u našem gradu i briga o mestima na kojima oni počivaju naša je sveta dužnost i obaveza - poručio je Salapura i dodao da je danas cveće položeno i na spomenik u parku kod Kulturnog centra. 
- Na šezdesetu godišnjicu od prenosa njihovih ostataka u zajedničku grobnicu na Bagljašu, obnovili smo i ovaj spomenik i posebno istakli natpis na njemu: “Slava herojima palim u borbi protiv fašizma 1944. godine”. Uspomenu na ljude i događaje iz oba svetska rata negujemo i čuvamo i kroz obnovu spomenika i podsetiću da smo u prethodne četiri godine obnovili osam spomenika iz Drugog svetskog rata i uredili prostor oko još nekih, kao i da je obnovljeno i više obeležja iz Prvog svetskog rata - kazao je gradonačelnik.
 
 
 
 
- Od završetka Drugog svetskog rata prošlo je 78 godina. Jedan prosečan ljudski vek. Burni su bili i periodi koji su usledili nakon oslobođenja, ali ih je sve karakterisala ta teško stečena sloboda i mogućnost nesmetanog razvoja. Nekada bržeg i intenzivnijeg, nekada sporijeg, ali je sigurno da je Zrenjanin izrastao u grad koji ima svoje istaknuto mesto u Republici Srbiji, na njenoj privrednoj, obrazovnoj, sportskoj mapi. Obeležavajući dan oslobođenja, kroz razvoj i investicije, na najbolji način negujemo uspomenu i sećanja na naše slavne pretke, učesnike oba svetska rata. Neka je večna slava i hvala herojima Drugog svetskog rata i oslobodiocima grada Zrenjanina od fašizma- poručio je gradonačelnik Zrenjanina. 
  
Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu, u ime Grada Zrenjanina, položili su gradonačelnik Simo Salapura i pomoćnici Rajko Kapelan i Dragica Ilić. Vence su položile i delegacije Srednjobanatskog okruga, ambasade Ruske Federacije, garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, SUBNOR-a, kompanije “Borec Srbije” i gradskog odbora Srpske napredne stranke. Prisustvovali su i učenici Zrenjaninske gimnazije.
 
 
 
 
Nakon ceremonije, prisutni su posetili i Narodni muzej, gde je povodom Dana oslobođenja grada, postavljena izložba “Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobar 1944. godine”. Na deset panoa prikazane su fotografije ulaska Crvene armije, oslobođenja grada, kao i opštenarodnog slavlja. Jedan pano posvećen je X Vojvođanskoj brigadi, a jedan različitim događajima iz posleratnog perioda, 1945. i 1946. godine. Mesto dešavanja je Petrovgrad, odnosno Zrenjanin. Većina fotografija su vlasništvo Muzeja Vojvodine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6745/DAN_OSLOBODJENJA_2022_0.jpg