Održana početna konferencija projekta „Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup“ čiji je cilj da podstakne razvoj pristupa kupac-proizvođač

Grad Zrenjanin i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – "Banat" rganizovali su danas početnu konferenciju projekta „Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup“, a tim povodom gradonačelnik Simo Salapura organizovao je najpre prijem za učesnike.

 

 

Pozdravne reči početku konferencije uputili su u ime domaćina gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, kao i Til Barmeier, direktor GIZ projekta, a o značaju projekta govorio je Darko Vukić, RCR „Banat“, operativni menadžer projekta, a na temu „Solarna energija u energetskoj tranziciji Srbije i dekarbonizacija energetskog sektora“ prof Filip Kuljić, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, ekspert na projektu.

 


Gradonačelnik Salapura je obraćajući se prisutnima izrazio zadovoljsvto što se danas razgovara o veoma bitnoj, životnoj temi kada je u pitanju ne samo naš grad i Srbija, već i Evropa, a to je energetska tranzicija i mogućnosti koje se kroz ovaj projekat mogu realizovati. 
- Posebno mi je drago što je Grad Zrenjanin ponovo u prilici da sarađuje s nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ i verujem da ćemo zajedno  kroz ovaj projekat napraviti još jedan iskorak kada je u pitanju Zelena agenda, energetska tranzicija i ovakvi projekti. Ono što je takođe veoma bitno i što želim da istaknem jeste da smo pre nekoliko dana obeležili punih 20 godina rada RCR “Banat” koji relizovao preko 170 različitih projekata ukupne vrednosti više od 20 miliona evra. Mislim da je to dobar rezultat i dobra preporuka i za ovaj projekat koji sada treba da realizujemo -naveo je gradonačelnik Salapura.

 


On je podsetio i da je u promociji i upotrebi obnovljivih izvora energije Srbija prošle i ove godine dala značajna sredstva i preuzela značajne mere i aktivnosti, a da se i Grad Zrenjanin uključio u agendu kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.
- Ovim projektom želimo da budemo aktivni zajedno sa našim partnerima, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, a posebno kada je u pitanju svest naših sugrađana za energijom i obnovljim izvorima energije – rekao je gradonačelnik Salapura  i svima koji učestvuju u realizaciji ovog projekta poželeo uspeh budući da smo, kako je rekao, svi svedoci energetskog disbalansa u Evropi. 
Podsetio je i da je RCR „Banat“ izgradio prvu pametnu zgradu, na šta je Grad Zrenjanin ponosan i dodao da Grad Zrenjanin ima pripremljene projekte za poboljšanje energetske efikasnosti Gradske kuće, ali da su za to potrebni ozbiljni izvori finansiranja.   

 


Direktor GIZ projekta Til Barmeier istakao je da se kroz ovaj projekat pokušava obezbediti što više električne energije za spopstvene potrebe, najčešće putem solarnih ploča na krovovima zgrada.
- Kroz ovaj projekat bavimo se sa tri glavne aktivnosti. Prva se odnosi na regulatorni okvir zajedno sa glavnim partnerom na projektu Ministarstvom energetike, u okviru čega se pokušava da se poboljša zakonodavni okvir u ovoj oblasti. Kroz drugi deo projekta pokušavamo da radimo na izgradnji kapaciteta svih strana, dok kroz treću aktivnost građanima i svim zainteresovanima za podizanje solarnih panela približavamo  informacije kako bi podigli svest o značaju solara u proizvodnji električne energije – pojasnio je Barmeier.

 

 

Prema rečima Darka Vukića, projekat se realizuje uz finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i programa „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, a kako je rečeno, cilj je da podstakne razvoj pristupa kupac-proizvođač, odnosno da ljudi koji električnu energiju proizvode za sopstvene potrebe iz solarne energije višak ustupaju na korišćenje drugima.
Iz RCR Banat ukazali su da je aktuelna kriza još jednom potvrdila neophodnost energetske tranzicije i prelaska sa klasičnih na zelene izvore energije. Time je, naveli su veći značaj ovog projekta čija realizacija traje do januara 2023. godine, a projekat će u ovaj proces uključiti pre svega lokalne samouprave, kao nosioce energetske tranzicije, ali i energetske stručnjake, obrazovne institucije, nevladine organizacije i građane.

 


Različite aktivnosti na projektu između ostalog podrazumevaju stvaranje preduslova za iskorišćenje potencijala solarne energije u regionu i podizanje svesti o korišćenju solarne energije i prozjumer pristupu. Takođe, aktivnosti na projektu uticaće na povećanje regionalnih kapaciteta u oblasti obnovljivih izvora energije i sprovođenje prozjumer pristupa, uvažavajući socijalne aspekte u kreiranju i sprovođenju energetskih politika i mera. 

U kontekstu navedenog u prethodnom periodu u okviru projekta održane su obuke na temu: mogućnosti i prednosti korišćenja solarne energije kroz pristup potrošača, uključujući rodnu ravnopravnost i aspekte energetskog siromaštva. Obuke su prošli najpre zaposleni u RCR Banat, zatim i predstavnici lokalnih samouprava i drugh institucija u Zrenjaninu, Kikindi i Novoj Crnji.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6748/PRIJEM_GIZ_I_RCR_00.jpg