Oprema i vozila u vrednosti od preko 240 hiljada evra: nastavak  aktivnosti usmerenih ka poboljšanju tehničke opremljenosti za reagovanje  u vanrednim situacijama

Projekat Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija “Rumunsko-srpsko prekogranično praćenje rizika u slučaju vanrednih situacija” promovisan je danas na platou ispred Gradske kuće, predstavljanjem nabavljenih vozila i opreme, u ukupnoj vrednosti od 241.600.00 evra. Uz simboličnu primopredaju ključeva vozila, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je značaj ovog projekta koji predstavlja nastavak aktivnosti započetih 2017. godine, kroz projekat “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava”. 
 
 
 
 
“Vozila i oprema, dobijeni kroz ovaj projekat, zajedno s onim iz ranijih projekata, svrstavaju naš grad među one koje imaju najopremljenije jedinice civilne zaštite, samostalno obučene da reaguju u slučaju vanrednih situacija, ne samo na teritoriji Grada Zrenjanina, nego i našeg dela Banata, čime možemo da se ponosimo. Posebno mi je drago što u ovom projektu imamo dobru saradnju s Kikindom i Temišvarom, i tamošnjim institucijama koje se tiču vanrednih situacija, a ova i prethodne donacije, koje ukupno dostižu 750 hiljada evra, što je ozbiljna cifra, pokazatelj su da se veoma ozbiljno bavimo ovom tematikom”, istakao je gradonačelnik i dodao da Grad Zrenjanin, u saradnji sa Regionalnim centrom za razvoj “Banat”, priprema i projekte za apliciranje u aktuelnom pozivu prekogranične saradnje.    
 
Istakao je i dobru saradnju s Ministarstvom unutrašnjih poslova - sektorom za vanredne situacije, kao i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, kojima je, kroz različite projekte, grad takođe donirao određenu opremu.
“Ovim zaokružujemo sistem za reagovanje u vanrednim situacijama na teritoriji Grada Zrenjanina”, naglasio je gradonačelnik Salapura.
 
 
 
 
Ukupna vrednost projekta je 1.283.903,82 evra, a menadžer projekta Aleksandar Đurić objašnjava da je trajanje projekta 18 meseci i da on uključuje pet partnera. Realizator projekta “Rumunsko-srpsko prekogranično praćenje rizika u slučaju vanrednih situacija” na teritoriji srpskog dela Banata je Regionalni centar za razvoj “Banat” Zrenjanin, koji je u njega uključio gradove Zrenjanin i Kikindu, dok su partneri u Rumuniji  Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama- ADIVEST iz Temišvara - vodeći partner, Inspektorat za vanredne situacije „Banat“ okruga Timiš - ISU TIMIS i Žandarmerijski inspektorat okruga Timiš. 
“Oprema koja se danas predstavlja je najznačajniji i najvredniji deo projekta, a nabavljena je kako bi se poboljšali kapaciteti za reagovanje u vanrednim situacijama. Takođe, deo projekta predstavlja i povezivanje, putem zajedničke platforme, tri grada učesnika u projektu, kako bi, u slučaju vanrednih situacija u bilo kojoj oblasti, svi mogli da odreaguju i uključe se, svojom opremom i vozilima”, rekao je Đurić. 
 
 
 
 
Za grad Zrenjanin nabavljeni su kamion cisterna – za pijaću vodu, kapaciteta 8.000 litara, minibus – za prevoz 21 osobe, mašina za punjenje kesa sa peskom, elektro-viljuškar, terensko vozilo - pick up i prateća oprema: motorne testere, radio stanice, baterijske lampe, produžne merdevine, vatrogasna creva, maske, ručna kolica, sklopivi kreveti, prsluci za spasavanje, uniforme i dron. Nova oprema konsolidovaće kapacitete i performanse lokalnih, okružnih i regionalnih zajedničkih specijalizovanih interventnih jedinica. Istovremeno, ova oprema će olakšati planiranje i sprovođenje budućih zajedničkih akcija i intervencija. Takođe, u narednom periodu, u okviru projektnih aktivnosti predviđeno je i organizovanje studijskih poseta i prezentacija upotrebe nabavljenih sredstava, izvođenje obuka iz oblasti civilne zaštite, kao i izvođenje zajedničke taktičko-pokazne vežbe.
 
Primopredaji vozila na Trgu slobode prisustvovali su, uz gradonačelnika, i zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, pomoćnici gradonačelnika, predstavnici Gradske uprave, kao i predstavnici Regionalnog centra za razvoj “Banat”, jedinice civilne zaštite grada Zrenjanina i Komunalne milicije.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6820/PRIMOPREDAJA_VOZILA_0.jpg