Sa Malog mosta i ove godine povodom obeležavanja kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ pušteni narandžasti gerberi u znak sećanja na žene žrtve nasilja

Povodom obeležavanja kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ danas su sa  Malog mosta puštena 24 narandžasta gerbera, kao simbol broja žena koje su u 2022. izgubile život od strane nekog člana porodice, a u organizaciji Ženske odborničke mreže Skupštine grada Zrenjanina,, Centra za socijalni rad i Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina -  “Most”. Podršku je dao i Grad Zrenjanin.

 


Lepa Željski koordinatorka Ženske odborničke mreže Skupštine grada Zrenjanina ukazala je da se Zrenjanin i ove godine priključio globalnoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, a da pored grada Zrenjanina glavnu ulogu u državi sprovodi Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost . 

 

 

- Država Srbija je napravila sve zakonske okvire za borbu protiv svih vrsta nasilja, pogotovo protiv nasilja nad ženama, a mi kao lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost, kroz svoje delovanje, pokušavamo da se borimo sa ovim izazovom koji je zastupljen ne samo kod nas već u celom svetu. U Srbiji su u prethodnoj godini ubijene 24 žene u porodičnom i partnerskom nasilju, što je veliki broj. To su statistički podaci koji govore da su žene direktno izgubile svoje živote od nekog ko im je jako blizak. Postoji sigurno još žena koje trpe neku drugu vrstu nasilja i statistika govori da svaka druga žena u Srbiji trpi neku vrstu nasilja. Naša zajednička uloga je da osnažimo žene, da im objasnimo da niko ništa ne mora da trpi, da shvate da nasilje nije nešto uobičajeno i oblik ponašanja koji je uredu i da bi to trebale da prijave, kao i da to nije samo njihov problem, već problem celog društva – kazala je ona. 

 

 

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac naglasio je da je Grad Zrenjanin već duži niz godina uključen u aktivnosti koje se sprovode u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.
- Na taj način šaljemo poruku da smo protiv svih vrsta nasilja, posebno nasilja nad ženama i ono što je činjenica jeste da sve vrste nasilja treba i prijaviti. Treba da stvaramo uslove za život u normalnom društvu i zato i jesmo uključeni u ovakve aktivnosti kako bismo pokazali da nismo za nasilje i nismo za društvo u kome postoji nasilje -  rekao je Santovac. 

 

 

Ukazao je i da Grad Zrenjanin osim učešća u ovoj akciji i direktno pomaže žene putem jačanja ženskog preduzetništva konkursima koje sprovodi.
- Na taj način poslali smo poruku da želimo da osnažimo žene kako bi bile samostalnije i da su ravnopravne u društvu. Nažalost, mi u Zrenjaninu imamo i Sigurnu kuću koja služi da pruži pomoć ženama žrtvama nasilja, a kada kažem nažalost mislim na to što su nam takve ustanove potrebne, ali, s druge strane imamo priliku da na taj način pomognemo ženama i pružimo im bezbrižan smeštaj – dodao je Santovac.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6816/16_DANA_AKTIVIZMA_2022_0.jpg