Gradonačelnik, povodom Međunarodnog dana volontera: skoro 50 hiljada volonterskih sati u protekloj godini, izuzetan doprinos razvoju lokalne zajednice 

Organizacija Crvenog krsta u Zrenjaninu obeležila je danas 5. decembar, Međunarodni dan volontera, prigodnim skupom kom su prisustvovali predstavnici svih generacija volontera te organizacije. Pozdravio ih je, čestitao njihov dan i zahvalio im se na angažovanju gradonačelnik Simo Salapura, istakavši velik doprinos i mnogo volonterskih sati, utrošenih na dobrobit lokalne zajednice.  
“Međunarodni dan volontera prilika je da se zahvalimo svim volonterima, da se setimo šta su uradili u prethodnoj godini i da ih podstaknemo na novi društveni aktivizam u lokalnoj zajednici. Gradska organizacija Crvenog krsta najstarija je humanitarna organizacija u Zrenjaninu, u kojoj u ovom trenutku volontira oko sto mladih i sto pedeset starijih, dakle razvijenu volontersku mrežu i mnogo puta do sada, u kriznim situacijama, ali i kada imamo u gradu masovne sportske, turističke, kulturne, privredne  manifestacije, volonteri Crvenog krsta pružili su Gradu Zrenjaninu značajnu pomoć. U prethodnoj godini imaju oko 50 hiljada volonterskih sati, što je izuzetan broj i najbolje pokazuje koliko su utkali sebe i dali doprinos razvoju lokalne zajednice”, istakao je gradonačelnik na današnjoj svečanosti.     
 
 
 
 
Dodao da je da volonteri ne traže nikakvu materijalnu nadoknadu, da im je neophodna samo društvena satisfakcija za ono što rade i u tom smislu, lokalna samouprava mora na neki način da im na svemu tome zahvali.
“To činimo, pre svega, kroz podizanje kapaciteta volonterskih organizacija, Organizacije crvenog krsta i Gradske kancelarije za mlade. Kancelariji smo dodelili novi, kvalitetan i opremljen prostor na korišćenje, a volonterima Crvenog krsta i danas smo donirali određenu opremu i odeću - dukseve i prsluke s obeležjima grada i Crvenog krsta, prošle godine poklonili smo im zimske jakne, u prethodnom periodu rešavali smo problem vozila - kombija namenjenog njihovim aktivnostima, završavamo i projekat Narodne kuhinje u Tiršovoj”, kazao je gradonačelnik.  
 
Poklon volonterima gradonačelnik Salapura uručio je predsednici Organizacije Crvenog krsta Zrenjanin, dr Sonji Kapeler Puškarić
 
 
 
 
Sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević ističe da ta organizacija bazira svoj rad upravo na radu volontera i današnji dan prilika je da se uputi posebna zzahvalnost svima koji su angažovani i koji, realizujući programe i aktivnosti Crvenog krsta, praktično, pomažu svojim najugroženijim sugrađanima, što je i osnovna misija Crvenog krsta.
“Povodom Međunarodnog dana volontera upriličili smo generacijski susret najmlađih i najstarijih volontera. Od najstarijih, od njihovog iskustva, u prilici smo da učimo, a najmlađi čine, pokazalo se to prethodnih godina, pravu snagu organizacije. Uvek nam je posebno zadovoljstvo kada taj volonterski rad bude prepoznat, posebno kada ga prepozna Grad Zrenjanin , koji pruža izuzetnu podršku radu organizacije Crvenog krsta. Nadam se da ćemo na taj način nastaviti da funkcionišemo u budućnosti, sve na dobrobit krajnjih korisnika naših usluga, građana Zrenjanina”, poručila je Tanasijević.  
 
 
 
Svečanosti su prisustvovali i, po godinama i stažu, najstariji i najmlađi volonteri Crvenog krsta. Nada Radnović ima volonterski staž dug 32 godine, aktivan je volonter i predsednica mesnih organizacija Crvenog krsta na Bagljašu. 
“Najveću motivaciju za volontiranje dobila sam tokom ratnog stanja, bombardovanja naše zemlje, kasnije tokom poplava i drugih nevolja koje su nam se dešavale. U ovom domu se osećam veoma lepo i ističem te trenutke druženja, zajedničkih izleta, edukacija, seminara, drago mi je što danas mladi volonteri imaju bolje uslove i želela bih da više nikada ne bude tih teških trenutaka, da pamtimo samo one lepe. Volontiraću dok mogu i dok me zdravlje bude služilo”, rekla je ona. 
 
 
 
Danica Matić učenica je osmog razreda osnovne škole, prvi put je čula za Crveni krst u trećem razredu, prilikom jedne posete volontera školi, a u šestom je i sama postala volonter. U početku joj je bilo zanimljivo da dolazi zbog obuka prve pomoći, a sticanjem novih prijatelja i kroz nove aktivnosti, okrenula se volonterskom radu.
“Mislim da volontiranje donosi novo i lepo iskustvo i pozvala bih svoje vršnjake da nam se pridruže. Steći će puno novih prijatelja, družiti se i baviti humanitarnim radom”, ističe Danica. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6830/DAN_VOLONTERA_2022_0.jpg