Bogojavljensko plivanje: Tatjana ponovo prva do Časnog krsta u Zrenjaninu, tinejdžer poneo krst u Farkaždinu, rekordan broj plivača u Kleku

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst održano je danas na tri lokacije na teritoriji grada Zrenjanina, a osim na centralnom jezeru u Zrenjaninu plivalo se i ove godine u Farkaždinu i Kleku. Povoljni vremenski uslovi za ovo doba godine i temperature znatno više od proseka uslovile su da se na poziv organizatora odazove i veći broj učesnika i više sugrađana koji su prisustvovali manifestacijama na obalama gradskog jezera u Zrenjaninu, Begeja u Kleku i Tamiša u Farkaždinu. 
 
Pred nekoliko hiljada okupljenih Zrenjaninaca prva je do Časnog krsta i ove godine doplivala je Tatjana Rešković (21), studentkinja medicine, a među više od 60 učesnika iz našeg grada, ali i Novog Sada, Žablja, Čuruga, Đurđeva, Titela i drugih mesta, što je i rekordan broj učesnika, plivala je i Sanja Peševski.
 
 
 
 
Tatjana Rešković je, obraćajući se na konferenciji za novinare održanoj u Velikoj sali Kulturnog centra, kazala da je velika čast i zadovoljstvo što je i ove godine nosilac časnog krsta.
- Zahvalila bih se momcima koji su učestvovali, divan gest i najlepše vam hvala i da se sledeće godine vidimo u još većem broju– poručila je Tatjana. 
 
Obraćajući se učesnicima manifestacije, gradonačelnik Simo Salapura je najpre svima čestitao praznike i izrazio zadovoljstvo što se manifestacija “Plivanje za Časni krst” svake godine odvija na višem nivou i sa većim brojem učesnika, što zaslužuje ne samo današnji praznik, već i Grad Zrenjanin i Srpska pravoslavna crkvena opština Zrenjanin.
- Čestitam svima vama na učešću i doprinosu da ispromovišemo veru i ovaj praznik, jer, to u današnjim vremenima mnogo znači. Čestitam i našim damama, ali i vitezovima koji su kao i prošle godine bili džentlmeni – rekao je on.
 
 
 
 
Kazao je da, nažalost, zbog bezbednosti, nisu mogli da učestvuju svi zainteresovani i istakao da će se organizatori pobrinuti da sledeće godine stvore mogućnost za učešće još većeg broja plivača. 
 
Zahvalio se svima koji su dali doprinos da se manifestacija održi.
 
U ime Kulturnog centra obratio se direktor Goran Marinković koji je takođe čestitao svim učesnicima i izrazio očekivanje da će narednih godina svim zainteresovanim biti omogućena prilika da plivaju za časni krst.
 
Starešina hrama Svetog Arhangela Mihajla Veselin Vlaški poručio je da plivanje nije takmičarskog karaktera i da su danas praktično svi „pobednici“.
- Svi ste primili božiji blagoslov. Trudićemo se da svake godine bude sve lepše i bolje i na korist i na blagostanje svima – poručio je Veselin Vlaški.
 
 
 
 
 
Kum ovogodišnje manifestacije bio je načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov koji je uručio bukete cveća i prigodne poklone učesnicama.
- Izuzetna mi je čast što sam dobio priliku da budem kum ovako značajne manifestacije. Čestitam svima na hrabrosti i požrtvovanosti i nadam se da ćemo u nekom narednom periodu imati još više učesnika manifestacije koju svi treba da podržimo i poštujemo – rekao je on.
 
Inače, zanimljiv je podatak da su danas zajedno plivali i očevi i sinovi, a jedan od plivača - David Kovačević - na ovaj način obeležio je svoj 18. rođendan.
 
Grad Zrenjanin, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Zrenjanin, obezbedio je prigodan poklon za sve učesnike manifestacije u Zrenjaninu - ikone s likom Prepodobnog Rafaila Banatskog, jedinog svetitelja poreklom iz naše sredine i jednog od dva svetitelja SPC sa prostora Banata. Po prvi put, celom širinom Malog mosta, postavljena je državna zastava površine skoro sto kvadratnih metara (dimenzija 32 h 3 metra), a nastup plivača najavile su baklje s mosta, takođe u bojama zastave. 
 
 
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić i član Gradskog veća Dragan Ćapin prisustvovali su u Farkaždinu manifestaciji koja je održana treći put i na obalama Tamiša okupila brojne meštane. Uz učešće jedanaest plivača prvi je do Časnog krsta doplivao sedamnaestogodišnji Lazar Todorović iz susedne Kovačice. Zahvalnicu i prve čestitke uručio mu je Janjić. 
 
Na popularnom “Šlajzu” okupili su se učesnici Bogojavljenskog plivanja iz Kleka, njih petnaest - što je rekordan broj do sada - bodreni od sugrađana koji posećuju manifestaciju već 14 godina, dakle, od kada je obnovljena i u Zrenjaninu. Prvi je do Časnog krsta doplivao Marko Bokić iz Kleka, uz čestitke pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina Rajka Kapelana
 
 
 
 
Plivanje za Časni krst u Zrenjaninu obnovljeno je 2009. godine, kada je nastupilo 12 plivača, a prvi je do Časnog krsta doplivao Dragan Mojsin iz Zrenjanina. Poslednja bogojavljenska trka pre obnavljanja tradicije održana je u Velikom Bečkereku (Petrovgradu) 1942. godine, a tradicija obeležavanja Bogojavljenja na ovakav način datira još iz druge polovine devetnaestog veka. 
 
Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva i naziva se bogojavljenska voda. Vernici se pozdravljaju tradicionalno “Bog se javi!”, uz otpozdrav “Vaistinu se javi!”.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6874/PLIVANJE_CASNI_KRST_2023_0.jpg