Radni sastanak s gradonačelnikom: pomoć poljoprivrednicima u pristupanju platformi eAgrar, saradnja PSS Zrenjanin i JP “Pošta Srbije”

Gradonačelnik Simo Salapura održao je radni sastanak kom su prisustvovali Kristina Salapura, direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, Gordana Babić, glavni saradnik u službi za usluge, prodaju i marketing u PJ Zrenjanin JP “Pošta Srbije”, Nenad Domjeskov, načelnik Gradske uprave i Radica Janošević, iz Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave. 
 
Razgovaralo se o dve značajne aktuelne teme: organizaciji i mogućnostima transporta i načina podele bespovratnog merkantilnog kukuruza iz Republičke direkcije za robne rezreve uzgajivačima mlečnih krava koji su ostvarili to pravo na osnovu javnog poziva, kao i o neposrednoj pomoći poljoprivrednim proizvođačima u pristupanju platformi eAgrar, odnosno preuzimanju parametara za njihov eId - elektronski identitet, na šalterima JP “Pošta Srbije” ili u Poljoprivrednoj stručnoj službi. 
 
 
Nakon uspostavljanja novog informacionog sistema eAgrar, koji će sa radom početi na proleće 2023. godine, a uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi, pred poljoprivrednicima je da preuzmu parametre za svoj eID broj. 
 
Taj prvi korak za pristup platformi eAgrar realizuje se na osnovu saradnje lokalnih samouprava s Javnim preduzećem “Pošta Srbije”, a u Zrenjaninu i uz podršku Poljoprivredne stručne službe. Po rečima direktorke PSS Zrenjanin, dvanaestoro zaposlenih u toj ustanovi obučeno je za rad u eAgraru, od izdavanja parametara za mobilnu aplikaciju, do registracije i dodeljivanja pina za autentifikaciju. Služba je u obavezi da na dnevnom nivou izveštava Ministarstvo poljoprivrede o broju novoregistrovanih poljoprivrednika, a s ovim aktivnostima počela je u petak, 20. januara. 
 
   
 
JP “Pošta Srbije” vrši registraciju korisnika i izdavanje parametara za autentifikaciju, kako bi poljoprivrednici mogli da aktiviraju aplikaciju na mobilnim telefonima i mogli da pristupe eUpravi. Predstavnica poslovne jedinice tog preduzeća u Zrenjaninu rekla je da je pošta 16. januara počela s vršenjem te usluge u 28 svojih objekata na teritoriji srednjeg Banata, čiji je spisak objavljen. S obzirom da pošta nema organizacionih mogućnosti da u svakom naseljenom mestu izdaje parametre, saradnja u tim mesnim kancelarijama ostvariće se uz učešće obučenih lica iz Poljoprivredne stručne službe. 
 
Gradska uprava obaveštavaće mesne kancelarije o dinamici i rasporedu dežurstva zaposlenih iz Poljoprivredne stručne službe, a mesne kancelarije informisati o tome poljoprivrednike naseljenog mesta, kako bi mogli blagovremeno i uz pomoć obučenih lica, da ostvare pristup eAgraru i svim pogodnostima koje nova platforma nudi.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6877/EAgrar_0.jpg