Tradicionalna "Beloblatska kobasica" biće održana 4. i 5. februara u Belom Blatu – organizatori očekuju još bolju posećenost

Tradicionalna „Beloblatska kobasica“, biće održana 4. i 5. februara u Belom Blatu, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan istakavši da je ta gastro manifestacija jedna od najuspešnijih, najbolje organizovanih i najposećenijih gradskih manifestacija.

 


-  Grad Zrenjanin ima mnogo manifestacija na koje je ponosan, a ova, u Belom Blatu, jedna je od njih.  Prošle godine imali smo više od 30.000 posetilaca i nadamo se da će ove godine taj rekord biti oboren. Ponosni smo i na ljude koji sve to organizuju, i to već deveti put, jer su dokazali da se posećene manifestacije mogu organizovati i na selu – rekao je Kapelan. 

 


Ukazao je da Grad Zrenjanin ima 22 naseljena mesta, a da je Belo Blato jedno od najpoznatijih i selo multikulturalnosti i tolerancije. 
- Grad Zrenjanin će i u narednom periodu biti uz Belo Blato i pomagati im, a iskoristio bih priliku da pozovem sve građane da dođu u Belo Blato i lepo se provedu – kazao je još pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan.

 


Pokrovitelj manifestacije i ove godine je grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina.
Direktorka Turističke organizacije Sanja Petrović zahvalila je gradonačelniku Simi Salapuri i Gradu Zrenjaninu na podršci u organizaciji.
- Grad je izdvojio značajna finansijska sredstva kako bi manifestacija nastavila da raste, a poslednjih nekoliko godina zaista je postignut veliki iskorak ne samo kada je u pitanju broj posetilaca, već i u vizuelnom smislu. Trudićemo se da i ove godine nadmašimo sami sebe i oborimo rekord posećenosti – rekla je ona i naglasila da je važno razvijati naša sela, a da je Belo Blato najviše iskoračilo kada je u pitanju turistička ponuda. 
- Sigurno nas očekuje zanimljiv vikend, svi ćemo biti tamo i dati im podršku – kazala je Sanja Petrović.

 


 
Govoreći o programu „Beloblatske kobasice“ Miroslav Markuš iz MZ „Belo Blato“ osvrnuo se na sam početak, ukazavši da je ta manifestacija  u početku zamišljena kao „seoska priča“ sada poprimila i međunarodni karakter. 
- Očekuju se brojni gosti iz Slovačke, Bugarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, kao i učesnici iz Vojvodine i Srbije – rekao je Markuš.
Pored takmičenja u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima (subota) i takmičenja u pravljenju svežih domaćih kobasica (nedelja), za šta se prijavilo blizu pedeset ekipa, a  biće organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata, kao i alata i pribora za svinjokolje.

 

 

Program manifestacije podeljen je na dva dana kako bi se izbegle gužve i kolaps u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6885/kobasica_bb.jpg