Gradonačelnik posetio jedanaesti "Festival čvaraka" u Mužlji – svaka naša mesna zajednica ima svoje specifičnosti i to doprinosi boljoj turističkoj ponudi

Gradonačelnik Simo Salapura posetio je danas tradicionalnu manifestaciju „Festival čvaraka“ koja se kao i prethodnih godina održava na Sportskom centru „Lehel“ u Mužlji.
Organizatori manifestacije su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih udruženja, a cilj događaja jeste da se čvarci predstave kao mužljanski „brend“

 

 

Gradonačelnik je ukazao da je važno naglasiti da taj festival iz godine u godinu „raste“ i da je prošle godine doživeo jubilej.
- Kada kažem da raste, mislim na podatak da smo prošle godine imali oko pedeset izlagača, a ove godine više od osamdeset i to dokazuje da Mužlja, odnosno Zrenjanin ima konzumente i potencijal dalje da raste. Bitno nam je da sa „Klaster fokusom“ i Mesnom zajednicom „Mužlja“ negujemo kulturu sećanja na stare običaje i stare zanate, što je delom i danas prikazano. To nas definiše kroz našu istoriju, ali i daje smernice za budućnost – rekao je gradonačelnik,

 


Podsetio je na još jednu manifestaciju sličnog koncepta – „Beloblatsku kobasicu“, održanu prošlog vikenda u Belom Blatu.

- Verujem da sledeće godine u našim mesnim zajednicama, od kojih je svaka specifična za sebe, možemo da imamo niz bogatih sadržaja koji će dodatno obogatiti turističku i kulturnu ponudu u našem gradu – rekao je još gradonačelnik Simo Salapura koji je obilazak štandova iskoristio i za razgovor sa ovdašnjim proizvođačima i načinima na koje im Grad može pružiti podršku za unapređenje proizvodnje.

 

 

Festival je otvorenim proglasila Elvira Kovač, potpredsednica Skupštine Srbije i potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara koja je ukazala da to što se ova manifestacija održava više od deset godina i što se svake godine povećava broj učesnika i takmičara pokazuje njenu popularnost i uspešnost organizatora i to ne samo mesne zajednice, već i velikog broja nevladinih organizacija.

 

 

- Ono što je otvorena želja mesne zajednice jeste da se od mužljanskih čvaraka napravi brend, jer, kako kažu, oni zaista imaju specifičan ukus i upravo odatle je krenula ideja o organizaciji. Danas nas je poslužilo i lepo vreme, a neki od učesnika koji su još jutros došli kazali su da je bilo veoma hladno. Od pre nekoliko godina napravljen je plan da se paralelno sa manifestacijom „Festival čvaraka“ organizuje i tradicionalna minifestacija među Mađarima u kojoj se deca i stariji oblače u maske, a sve u cilju da se otera zima, Imam utisak da smo uspeli u tome, sunce sija i svi se osećaju prijatno – rekla je još Elvira Kovač.
-

 


Prisutne je pozdravio i poželeo lepo druženje i Ervin Palatinuš predsednik Saveta Mesne zajednice „Mužlja“koji je zahvalio i udruženjima koja su učestvovala u organizaciji i uz čiju će pomoć „Festival čvaraka“ trajati još dugi niz godina.   

 


U okviru ovogodišnje manifestacije, drugi put je održan i Festival rakije, takmičarskog karaktera. 
Tokom celodnevne manifestacije posetioci su u prilici da, pred čvaraka,  probaju ili kupe i kobasice, mekike, slanine, šunke, sir i ostale domaće proizvode. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6903/CVARAK_FEST_MUZLJA_2023_00.jpg