Prijem za predstavnike udruženja i članove porodica poginulih boraca u oružanim sukobima devedesetih godina, povodom Dana državnosti Republike Srbije

Grad Zrenjanin, povodom Dana državnosti Republike Srbije, organizovao je danas tradicionalan prijem za predstavnike udruženja i članove porodica poginulih boraca u oružanim sukobima na prostorima bivše Jugoslavije, od 1991-1999. godine. Skup je počeo minutom ćutanja za poginule s teritorije grada Zrenjanina, kojih je pedeset trojica. 
 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika, s prisutnima su razgovarali pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović, načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Jelena Dragić, koja je istakla da Grad Zrenjanin ne može i neće dozvoliti da izbledi sećanje na naše sugrađane, pripadnike vojske, policije i dobrovoljaca, stradale u ratnim sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. 
- Tuga za onima koji su dali život za otadžbinu je nemerljiva, vreme i godine je neće ublažiti, ali se lokalna samouprava, koliko je to svake godine u mogućnosti i u okviru svojih nadležnosti, trudi da pomogne i pruži finansijsku i svaku drugu pomoć, vama koji u svojim porodicama čuvate uspomenu na svoje najbliže, poručila je Dragić i dodala da je današnji susret bio prilika da im se još jednom oda dužna počast i evociraju uspomene, ali i da se porazgovara o problemima i mogućnostima da se pomogne članovima porodica i na neki drugi način. 
 
- Između Grada Zrenjanina i porodica poginulih postoji lepa saradnja, a na osnovu njihovih inicijativa grad preduzima konkretne korake, kako bi se poboljšao kvalitet njihovog života, ali, s druge strane, i da sećanje na pedeset tri poginula borca iz Zrenjanina nikada ne izbledi - kazala je ona.     
 
 
 
Grad Zrenjanin svake godine, na Vidovdan, organizuje pomen i odavanje počasti poginulima kod spomenika u centru grada, zajedno s garnizonom Vojske Srbije obeležava i Dan vojnih veterana, a poslednja inicijativa koja je realizovana jeste da jedna ulica u Stajićevu ponese ime Slaviše Kepića, pripadnika Vojske Jugoslavije, stradalog tokom NATO agresije na našu zemlju, 1999. godine. 
 
Dobru saradnju s lokalnom samoupravom istakli su i predsednici dva udruženja, Jovanka Pavlović, predsednica Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Zrenjanina, i supruga poginulog borca, i Jovica Pilipović, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina. Pavlovićeva je rekla da se danas razgovaralo o mogućnostima poboljšanja zdravstvene zaštite članova porodica poginulih, kao i daljem unapređenju komunikacije između članova porodica i lokalne samouprave. 
- Razgovor je bio konstruktivan i u narednom periodu očekujemo da ono što smo danas izneli kao predlog bude realizovano. Saradnja s gradom uvek je bila dobra i verujem da će tako biti i ubuduće - zaključila je ona. 
 
 
 
Jovica Pilipović zahvalio se lokalnoj samoupravi što godinama obeležava ovaj dan i organizuje prijem za članove porodica poginulih boraca, koje, na taj način, nisu zaboravljene. 
- Zrenjanin je među lokalnim samoupravama u Srbiji koja ove porodice nije zaboravila i daje određene vidove pomoći i subvencija, a jedan je od retkih gradova koji porodicama isplaćuje jednokratnu finansijsku pomoć svake godine. Grad je izlazio u susret svim našim većim inicijativama u ranijem periodu, počev od one za podizanje spomenika našim poginulim, obeležavanja Vidovdana svake godine, do poslednje, o imenovanju ulice po Slaviši Kepiću - istakao je Pilipović. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6907/PRIJEM_PORODICE_PALIH_BORACA_0.jpg