Gradonačelnik primio novo rukovodstvo Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine: nastavak tradicionalno dobre saradnje  

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura primio je danas delegaciju Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji, na čelu s novim predsednikom, dr Valentinom Ardeljanom. U delegaciji su bili i novoizabrani potpredsednici, dr Trajan Kačina i Marinel Mendrea. Kačina je ujedno i koordinator Odbora za kulturu pri Nacionalnom savetu, dok je Mendrea na funkciji člana Gradskog veća grada Zrenjanina. 
 
 
 
 
Dr Valentin Ardeljan iz Alibunara izabran je za predsednika decembra prošle godine, dok su potpredsednici stupili na funkciju pre nešto više od mesec dana, pa je današnja poseta Zrenjaninu među prvim koje je organizovalo novo rukovodstvo. Zrenjanin je jedan od centara rumunske nacionalne zajednice u Vojvodini, tako da je i ovaj sastanak s gradonačelnikom upriličen s ciljem da tradicionalno dobra saradnja s lokalnom samoupravom bude nastavljena i unapređena.  
 
Pripadnici rumunske nacionalne zajednice žive u Ečki, Jankovom Mostu, Kleku i Zrenjaninu, a prema prethodnom popisu stanovništva ima ih nešto više od dve hiljade. Zastupljeni su u mnogim sferama društveno-političkog i kulturnog života grada, a među njima su bili i istaknuti pojedinci, poput književnika, prevodioca i lingviste dr Radu Flora, čije se delo neguje kroz memorijal svake godine. 
 
 
 
U nastavku posete Zrenjaninu, delegacija Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine boravila je u Zavodu za kulturu vojvođanskih Rumuna, gde je održan sastanak s predsednikom Todorom Ursuom. Ta ustanova, osnovana 2008. godine, realizuje, inicira i podržava projekte promovisanja multikulturalnosti i interkulturalnosti u Vojvodini, kao i negovanja i očuvanja rumunske kulturne baštine na ovim prostorima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6958/PRIJEM_NACIONALNI_SAVET_RUMUNA_2023_0.jpg