Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo 2,3 miliona dinara za završetak prve faze rekonstrukcije zelenila u Karađorđevom parku u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je, u Ministarstvu zaštite životne sredine, potpisao ugovor o dodeli sredstava za sufinansiranje projekta rekonstrukcije zelenila Karađorđevog parka, u iznosu od 2,3 miliona dinara. Svečanosti u Palati Srbija u Beogradu prisustvovali su predstavnici više od pedeset gradova i opština kojima su ugovori dodeljeni po osnovu Javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini. 
 
Ministarstvo zaštite životne sredine ovim povodom opredelilo je sredstva u ukupnom iznosu od 100 miliona dinara i ona će biti utrošena za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje i ozelenjavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti jedinica lokalnih samouprava. 
 
 
 
Obraćajući se prisutnim predstavnicima gradova i opština, ministarka Irena Vujović istakla je da je ovo peta godina zaredom kako se na konkurs ministarstva javlja sve veći broj lokalnih samouprava.
- To govori da želite da se vaši kvalitetni projekti i nagrade, kroz sufinansiranje, ali i da se podigla svest o značaju unapređenja životne sredine u vašim jedinicama lokalne samouprave. I ovaj konkurs raspisali smo s ciljem da poboljšamo kvalitet vazduha u gradovima i opštinama i svuda nam je potreban veći broj sadnica i javnih zelenih površina. Realizacija ovih projekata uslediće u najvećoj meri na jesen, kada ćemo možda organizovati i neku zajedničku akciju sadnje u većem broju opština odjednom - rekla je ministarka Vujović i dodala da se u Ministarstvu zaštite životne sredine priprema i konkurs za sanaciju divljih deponija na teritorijama lokalnih samouprava, nakon što su nedavno dodeljeni ugovori za sanaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija, gde je takođe i Grad Zrenjanin dobio značajna sredstva. 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je Ministarstvo zaštite životne sredine još jednom prepoznalo projekte našeg grada koji se tiču ekologije, a koji se realizuju u okviru aktivnosti "Zeleni Zrenjanin".
- Ovim smo obezbedili sredstva za završetak prve faze rekonstrukcije najvećeg gradskog parka, Karađorđevog parka, koju smo počeli novembra prošle godine, takođe delom zahvaljujući sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine. Nakon obnove zelenila u parku koji se prostire na površini od oko pet hektara, pristupićemo narednoj fazi njegovog uređenja i uvođenju dodatnih sadržaja - kazao je gradonačelnik i podsetio da su se u akciju uređenja uključile i društveno odgovorne kompanije, poput DDOR Osiguranja, kao i da je današnji dan obeležila još jedna ekološka akcija.
 
- Istovremeno uz dodelu ugovora u Ministarstvu zaštite životne sredine, u Zrenjaninu je potpisan Memorandum o saradnji na osnovu kog će na teritoriji našeg grada u narednom periodu biti posađeno 2000 sadnica. Sve ovo govori o angažovanju Grada Zrenjanina da, kroz različite projekte i izvore finansiranja, unapređuje životnu sredinu i ukazuje na značaj ekologije u svim njenim aspektima - poručio je gradonačelnik Salapura nakon svečanosti u Beogradu.   
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6954/BEOGRAD_UGOVOR_0.jpg