Objavljena selekcija 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine koji će u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" biti održan od 18. do 25. aprila

Povodom objave takmičarske selekcije 72. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji će se održati u našem gradu od 18. do 25. aprila, danas je u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ održana konferencija za novinare. 

 

 

Ovogodišnju selekciju dramskih i lutkarskih predstava objavila je selektorka Aleksandra Glovacki Velikić novinarka i urednica kulture na Radio Beogradu 202, pozorišna kritičarka i dramaturškinja,  u prisustvu Bojane Kovačević, direktorke NP Sombor i predsednice Zajednice profesionalnih i Dejana Karlečika direktora NP "Toša Jovanović", domaćina Festivala.

 

 

Glovacki Velikić  ukazala je da je kao selektorka ovogodišnjega Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, videla svih 18 prijavljenih predstava u pozorištima za odrasle, i pet predstava pozorišta za decu, a da se subotičko Narodno pozorište izuzelo iz ovogodišnje selekcije. 

 

 

Selekcija 72. izdanja Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine:
 
1. Mefisto, po romanu Klausa Mana, u dramatizaciji i režiji Harisa Pašovića. Produkcija Srpsko narodno pozorište i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

2. Što na podu spavaš Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića. Produkcija Srpsko narodno pozorište, Dramsko kazalište Gavella, Narodno pozorište Sarajevo i Festival MESS.

3. Nevidljiva deca Ane Terek, režija Robert Lenard. Produkcija Novosadsko pozorište / Ujvideki szinhaz..

4. Don Žuan, Molijer. Režija Andrej Cvetanovski, produkcija Narodno pozorište Sterija.

5. Galeb, Čehov. Režija Milan Nešković, produkcija Narodno pozorište Sombor.

6. Ludi kamen, po jednočinkama Prosidba i Medved A.P.Čehova, režija Radoslav Milenković. Produkcija Narodno pozorište Toša Jovanović, kao predstava pozorišta domaćina Festivala.

 

 

Selekcija programa za decu:

1. Ne idi daleko, tekst i režija Tamara Kučinović. Produkcija Dečje pozorište Subotica, Scena na srpskom jeziku.

2. Pradevojčica, po tekstu Desanke Maksimović. Režija Sonja Petrović. Produkcija Lutkarska scena Narodnog pozorišta Toša Jovanović.

3. Ludas Matyi (Guskar Matija), po narodnoj priči, režija Đerđ Hernjak. Produkcija Dečje pozorište Subotica, Scena na mađarskom jeziku.

4. Pribeh z Krajini Nekrajini - Priče iz Nedođije, tekst i režija Katarina Mišikova Hicingerova. Produkcija Slovačko vojvođansko pozorište.

 


    

Inače, kako je najavljeno, i ove godine biće organizovan prateći program Festivala koji će u narednom periodu biti i objavljen. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6930/KZN_FESTIVAL_POZORISTA_2023_00.jpg