Dan studenata u Zrenjaninu: prijem kod gradonačelnika i tradicionalni program u Studentskom domu "Mihajlo Predić - dr Miša"

Prijemom za predstavnike studentskog parlamenta Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” i tradicionalnom svečanošću u studentskom domu “Mihaljo Predić - dr Miša” danas je u Zrenjaninu obeležen Dan studenata Beogradskog univerziteta, 4. april. Dan studenata prihvaćen je i obeležava se na univerzitetima i fakultetima širom Srbije, a ovaj datum   ustanovljen je u znak sećanja na studentske proteste 1936. godine kada je u sukobu sudenata i pripadnika profašističke “Organizacije nacionalnih studenata” poginuo Žarko Marinović, student Pravnog fakulteta u Beogradu. Počev od 1955. godine, taj dan se slavi kao dan studenata Beogradskog univerziteta. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, pomoćnicima Rajkom Kapelanom i Marijom Damjanović, kao i načelnikom Gradske uprave Nenadom Domjeskovim, primio je predstavnike studentskog parlamenta Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” Marka Stojanova i Kristinu Pitarević, i Dragana Lazića, bivšeg studenta prodekana. Stojanov je na master studijama informacionih tehnologija i softverskog inženjerstva i na funkciji je predsednika studentskog parlamenta, dok je Pitarevićeva studentkinja informacionih tehnologija i članica je studentskog parlamenta. 
 
 
 
 
Razgovaralo se o mnogim temama, prvenstveno o mogućnostima buduće saradnje između studentske organizacije i lokalne samouprave, o čemu je govorio gradonačelnik, koji je svim zrenjaninskim visokoškolcima uputio čestitke povodom njihovog dana. 
“Razgovarali smo o “Danu otvorenih vrata”, u smislu promocije fakulteta, o sportskim aktivnostima, predstojećoj “Digitok” konferenciji na kojoj su oni i volonteri i učesnici, saradnji s javnim preduzećima i ustanovama i učešću studenata u njima, a gde bi lokalna samouprava podržala takvu vrstu angažovanja. Bilo je reči i o aktiviranju studentskog udruženja, njegovoj saradnji s Kancelarijom za mlade i Gradskim savetom za mlade, kao i učešću naših predstavnika na “Menadžerijadi” u bratskom gradu Trebinju, manifestaciji koja u maju mesecu okuplja veliki broj studenata iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore”, istakao je gradonačelnik Salapura.       
 
 
 
 
Poseban program povodom Dana studenata duže od 20 godina priprema se i organizuje u zrenjaninskom studentskom domu “Mihajlo Predić - dr Miša”, uz modne revije, sportska takmičenja, takmičenja u karaokama, koncerte... Nepovoljni vremenski uslovi, kakvi se ne pamte početkom aprila, omeli su organizaciju skupa u dvorištu doma, pa je tradicionalna svečanost održana u sali za rekreaciju. U okviru proslave, upriličena je izložba radova studenata TF “Mihajlo Pupin”, smera Odevno inženjerstvo, dodeljene su nagrade učesnicima na Danima studenata i organizovana modna revija, takođe u organizaciji studenata Odevnog inženjerstva zrenjaninskog fakulteta. Uz zajedničku reviju studenata od prve do master godine studija, posebno su predstavljene kreacije Magdalene Malić, studentkinje četvrte godine i Senke Jovanov, studentkinje prve godine. 
 
Učesnike programa i goste pozdravila je upravnica Studentskog doma Tanja Dulović, a u ime Grada Zrenjanina prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika Rajko Kapelan i Marija Damjanović. Kapelan je i uručio diplome najuspešnijim sportistima. Svečanosti su prisustvovali i zamenik direktora Studentskog centra Novi Sad Milenko Mijić, čelnici zrenjaninskih visokoškolskih ustanova, Sportskog saveza grada, Kulturnog centra, Crvenog krsta.. 
 
 
 
 
Studentski dom “Mihajlo Predić - dr Miša”, koji je dobio ime po studentu medicine stradalom u Drugom svetskom ratu, pripada Studentskom centru Novi Sad, druge je kategorije i u 67 smeštajnih jedinica ima 208 mesta, za koje je redovno vlada znatno veće interesovanje. Studenti koji u njemu žive su sa teritorije Vojvodine i Srbije, a pohađaju nastavu na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” i Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija. Dom je osnovan 1963. godine i ove godine obeležava 60 godina od osnivanja.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6963/PRIJEM_STUDENTI_GRADONACELNIK_0.jpg