Grad Zrenjanin izdvojio 22 miliona dinara za 199 učeničkih i studentskih stipendija - danas svečano uručeni ugovori

Ugovori za učeničke i studentske stipendije za školsku 2022/23 godinu uručeni su danas u Baroknoj Sali Gradske kuće najuspešnijim učenicima i studentima sa teritorije grada Zrenjanina.

 


Sve njih pozdravio je gradonačelnik Simo Salapura u prisustvu članova novoformiranog Saveta za obrazovanje u kome su predstavnici Predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola, Visoke strukovne škole, Fakulteta „Mihajlo Pupin“, kao i predstavnici učeničkog i studentskog doma i svi oni koji, kako je rekao, čine da obrazovanje u našem gradu dobije novu dimenziju i još bolje funkcioniše. 
- Današnji događaj jeste investicija u budućnost u kojoj vidim vas koji danas ovde stojite, koji ćete možda biti odgovorni u našim preduzećima i ustanovama, privatnim kompanijama…Naš grad se dinamično i brzo razvija, vrlo blizu je i san koji sanjamo, a to je da imamo izgrađen auto – put do Beograda i Novog Sada sa kojim verujem nećete otići iz Zrenjanina već ćete se brže vraćati u svoj grad. Takođe, investicije koje dolaze verujem vezaće vas za vaš grad. Vi kao mladi ljudi koji ste željni izazova, istraživanja, imate snagu, možda i ponude u drugim gradovima i zemljama i možete da odete i tamo, ali, naša je želja da se sa iskustvom vratite u svoj Zrenjanin u svoj grad – rekao je gradonačelnik Salapura. 

 

 

Istakao je da je za ovu godinu za više od 50 procenata povećan iznos stipendija.
- Prošlogodišnji iznos studentskih stipendija iznosio je 8.400 dinara, a sada je 13.000 dinara, takođe, prošlogodišnji iznos učeničkih stipendija iznosio je 5.400, a sada je 8.100 dinara. Ukupan broj dodeljenih stipendija je 199 dok je ukupan iznos davanja iz budžeta za tu namenu  22 miliona dinara. Trudićemo se da u narednom periodu, u skladu sa prilivom u budžet, taj iznos povećamo kako bismo još više izašli u susret vama koji predstavljate sebe i svoju porodicu i školu, ali i svoj grad i svoju zemlju gde god odete. Mi u vama vidimo partnere i podršku, ali i one koji će kritikovati i sugerisati i predložiti rešenja. Mi smo ovde da vas saslušamo i vidimo kako da pomognemo. Jedna od takvih inicijativa jeste i formiranje Saveta za obrazovanje, zajednička organizacija sportskog dana, kao i organizacija zajedničke maturske žurke na otvorenom prostoru za sve maturante srednjih škola, uz podršku Grada Zrenjanina  -  rekao je još gradonačelnik i poželeo svima da dobro uče, da budu marljivi, vredni, hrabri i da ne odustaju od svojih ciljeva.
- Budite istrajni, a mi ćemo se truditi da obezbedimo još bolje uslove za vaše školovanje – poručio je on.

 

 

U ime stipendista obratila se Ana Marjanski studentkinja četvrte godine PMF u Novom Sadu.
- Zahvalila bih Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku u ime svih učenika i studenata jer obraćate pažnju na naše obrazovanje i naš trud, a ja mogu samo da obećam da ćemo nastaviti da se trudimo, ulažemo u našu budućnost i naš grad – kazala je Ana Marjanski.

 

 

Još jedna od studentkinja PMF,  Tamara Milankov navela je da je stipendije dobijala i kao učenik srednje škole, a da je taj vid pomoći posebno važan studentima koji ne žive u svom gradu. 
- To je prihod, naš lični i mnogo nam znači, jer ne moramo za sve da tražimo novac od roditelja,  a ujedno i jedan od motiva zbog kojih se trudimo da na ispitima imamo bolje ocene – kazala je Tamara Milankov.   

 


             

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6986/DODELA_STIPENDIJA_2023_00.jpg