Gradonačelnik održao sastanak sa direktorima Gradske toplane i TE – TO Zrenjanin - Grejna sezona uspešno završena, slede nova ulaganja

Gradonačelnik Simo Salapura i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković održali su radni sastanak sa direktorima JKP Gradska toplana Željkom Đuričićem i Termoelektrane-toplane “Zrenjanin” Nenadom Priljevom, a povodom završetka i analize grejne sezone u našem gradu.

 

 

Prema izveštaju koji je gradonačelniku prezentovao direktor Gradske toplane,  u određenim statističkim parametrima naplativost računa građana za daljinsko grejanja, zaključno sa današnjim danom, 95 odsto. 
- Od toga, 40 procenata korisnika je iskoristilo mogućnost plaćanja na rate, što smo uveli kao olakšicu našim sugrađanima, a čak 60 procenata od ukupnog broja platilo je račun u celosti, odnosno, odjednom i time ostvarilo popust od 3 procenta kako smo i dogovorili pred početak grejne sezone – objasnio je Đuričić.

 

 

Kada je reč o investicijama za narednu grejnu sezonu, Đuričić je ukazao da je već sada najavljeno priključenje još dve stotine stanova na sistem daljinskog grejanja.
Iz Gradske toplane ovom prilikom upućen je i apel Skupštinama stanara i građanima koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja da ugrade delitelje toplote jer prema stručnim analizama zaposlenih u Gradskoj toplani na taj način može da se uštedi između 15 i 25 posto na svakom računu za grejanje. 

 

 

Direktor Gradske toplane je ukazao i da će u tom procesu i proceduri rukovodioci tog preduzeća polovinom maja održati i sastanke sa predstavnicima skupština stanara.
Kada je reč o cenama, on je podsetio i na to da je sada već završena grejna sezona započela povećanjem cena, što je bilo neminovno budući da one nisu menjane osam godina, a da su cene energenata za to vreme rasle. 

Napomenuo je i da se prema podacima Udruženja toplana Srbije grad Zrenjanin trenutno nalazi na 18. mestu po ceni grejanja.

 

 

Što se tiče rada Termoelektrane-toplane “Zrenjanin” Priljeva je podsetio da je nakon 10 godina uspešno pokrenut rad i da je u elektroenergetski sistem TE - TO proizvela je 67.543 megavat časova električne energije.
- Obzirom na decenijsku neaktivnost TE - TO ovi rezultati su izuzetno ohrabrujući, uz manje intervencije na sistemu kao i uz dodatna ulaganja koja će dodatno povećati efikasnost i pouzdanost postrojenja - rekao je Priljeva.

Kao važnu informaciju istakao je i to da je Termoelektrana-toplana ove grejne sezone, u saradnji sa Gradskom toplanom bila pripravna da u slučaju nepredviđenih situacija, odnosno u nedostatku energenata, Gradska toplana preuzme toplotnu energiju i na taj način bude obezbeđeno neometano funkcionisanje i isporuka toplotne energije prema potrošačima.

 


Gradonačelnik Salapura je pozitivno ocenio najavu direktora  TE - TO Nenada Priljeve o tome da su u toku su pripremne radnje za pribavljanje studije izvodljivosti za izgradnju dodatnih kapaciteta gasno - parnog bloka u Zrenjaninu što posledično može da dovede do toga da industrija preuzima toplotnu energiju iz Termoelektrane-toplane. 

Tokom ovog sastanka ocenjeno je da je ceo sistem daljinskog grejanja tokom zimske sezone bio je stabilan, bez značajnijih intervencija i zastoja i da se grejna sezona završena uspešno. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6991/GRUPA_ZA_ENERGETIKU_SASTANAK_APRIL_2023_00.jpg