Gradonačelnik uputio čestitku sugrađanima romske populacije, povodom Međunarodnog dana Roma

Međunarodni dan Roma, koji se obeležava danas, 8. aprila, ustanovljen je službeno 1990. godine, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Čelsfildu kod Londona 7 - 12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu doneta odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma “Đelem, đelem” (romski: “Išao sam, išao”) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.  
 
Značajno prisutna i u našem gradu, romska populacija, nezvanično, broji skoro pet hiljada pripadnika, od kojih je 20 odsto mlađih od 18 godina. Preovladavaju problemi u vezi sa obrazovanjem, zapošljavanjem i socijalnim uslovima, po čemu se Zrenjanin ne razlikuje od drugih sredina u našoj zemlji.    
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura čestita ovaj dan sugrađanima romske populacije i želi im dobro zdravlje i sigurniju egzistenciju. Ističe da unapređenje privrednog ambijenta u našem gradu, priliv investicija i komunalno uređenje doprinose kvalitetu života i većoj mogućnosti zapošljavanja za sve naše sugrađane, pa tako i za Rome. 
“Apelujem i na romske porodice da svoje najmlađe članove uključuju u sistem obrazovanja i utiču na njihovo školovanje, jer je to jedini način da poboljšaju šanse za zaposlenje, sigurniji i bolji život u svim segmentima”, ističe u poruci gradonačelnik.    
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6970/Romska_zastava_0.jpg