Na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" održana promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji

Gradonačelnik Simo Salapura organizovao je prijem za direktorku Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijelu Grujić koja je posetila naš grad povodom promocije Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji, održane na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin".

 

 

Cilj događaja bio je informisanje učesnika o prednostima dualnog obrazovanja, dosadašnjim iskustvima i postignućima kao i primerima dobre prakse u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju, kao i Zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju. Pored toga, svoja iskustva sa prisutnima podelili su direktori, učenici kao i predstavnici kompanija.

Tokom promocije u prostorijama Tehničkog fakulteta, gradonačelnik je čestitao novom dekanu Milanu Nikoliću na imenovanju i ukazao da ta obrazovna ustanova sledeće godine obeležava 50 godina postojanja i da predstavlja nosioca sistema obrazovanja u Banatu, a samim tim i u Zrenjaninu. 

 

 

Gradonačelnik je rekao da je Zrenjanin sigurno pravo mesto da se razgovara o temi dualnog obrazovanja posebno imajući u vidu investicije koje dolaze u naš grad, koliko se novih radnih mesta otvara i kakve sve profile i stručnjaka i obučene radne snage zahtevaju i očekuju poslodavci.
Rekao je da ekonomski razvoj iziskuje i vezu sa obrazovnim i privrednim institucijama.
- Zbog toga smatram da ova komunikacija, saradnja i koordinacija između privrede, obrazovanja, lokalnih samouprava i države ima značajnu ulogu u daljem unapređenju i prepoznavanju obostranih potreba – rekao je još gradonačelnik Salapura i zahvalio direktorki Grujić na dolasku.    

 

 

 

Direktorka Grujić kazala je da je poseta Tehničkom fakultetu usledila na inicijativu menadžmenta i studenata.
- Još dok sam bila pomoćnik ministra za dualno obrazovanje birali smo gradove u koji ćemo da dođemo, a ovo je grad koji je prvi želeo da čuje ono što nudi dualno obrazovanje. Danas smo ovde kao jedinstven tim koji se bavi unapređenjem jedne nove platforme koja će u budućnosti obezbediti ne samo osiguranjem kvaliteta obrazovanja, nego i održivost i inovativnost privrede – kazala je ona i istakla da u obrazovnim institucijama leži stub ekonomskog razvoja svake države.

 

 

Dekan Fakulteta „Mihajlo Pupin“ prof. dr Milan Nikolić zahvalivši se svima koji su došli kazao je da je tema dualnog obrazovanja od posebnog značaja za grad.
- Naš fakultet prati ovakve teme. Svesni smo njihovog značaja, kao i promena u životnom okruženju i toga da dualno obrazovanje postaje aktuelna tema koja predstavlja izazov i za nas iz visokoškolske institucije – kazao je Nikolić.

 

 

Skupu je prisustvovao i direktor Regionalne privredne komore srednjobanatskog okruga Predrag Stankov koji je rekao da je u Zrenjaninu u školskoj 2022/23. dualno obrazovanje zastupljeno u dve škole „Uroš Predić“ i Tehničkoj školi, a da su kompanije koje su ušle u dualni sistem obrazovanja „Drekslmajer“, „Novares“, „Šinvoz“, „Agrorit“, „Točak auto“ i da će im se pridružiti i „Eseks“ i Mlekoprodukt, a da je oko 200 učenika prošlo kroz sistem dualnog obrazovanja u našem gradu. 

O pozitivnim iskustvima dualnog obrazovanja govorili su učenici Tehničke škole Nikola Holić i Kosta Bodroža koji praktičan rad obavljaju u „Drekslmajeru“ .    
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6971/PROMOCIJA_DUALNOG_OBRAZOVANJA_0.jpg