Novi ciklus aktivnosti “Da nam sela budu bliža” gradonačelnik započeo posetom Aradcu: za još bolju komunikaciju

Posetom mesnoj zajednici Aradac, nakon nešto manje od godinu dana, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura započeo je novi ciklus radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Sa svojim saradnicima iz Gradske uprave i javnih preduzeća, prvo je posetio OŠ “Bratstvo” i uskršnji bazar, potom je održao sastanak u prostorijama mesne zajednice, a upriličene su i posete pravoslavnom hramu i vinariji "Šćevko". 
 
 
 
 
Sličnim redosledom obilaska kao tokom prošle godine, kada je Aradac takođe bilo prvo naseljeno mesto u okviru akcije, gradonačelnik je istakao da će u novom ciklusu poseta akcenat biti na realizaciji prethodno dogovorenih aktivnosti u svim selima, uz isticanje svega što pojedina naselja čini specifičnim i prepoznatljivim - od manifestacija, uspešnih preduzetnika i proizvođača, do istorijskog nasleđa, tradicije i potencijala. Naglasio je da je, nakon obilaska sva 22 sela prethodne godine, načinjen značajan pomak u komunikaciji između lokalne samouprave i mesnih zajednica, da su bolje sagledani svi problemi i potrebe meštana, prepoznati prioriteti i realnije predstavljena dinamika njihovog rešavanja. 
“Trudićemo se, kroz novi ciklus poseta celima, da napravimo presek sa prethodnih sastanaka, i u odnosu na prethodnu godinu u Aradcu je svakako najznačajnija investicija rekonstrukcija puta do Zrenjanina vredna 102 miliona dinara. Na tome se nismo zaustavili kada je reč o putnoj infrastrukturi, jer predstoji u selu rekonstrukcija Ulice Kapetana Nalepke. U školi su zamenjeni kotao i gasna instalacija i prema rečima direktorke, već postoje ozbiljne uštede kada je reč o računima za grejanje. Sredstva koja se budu obezbedila na ovaj način, moći će da budu usmerena ka nekim novim projektima u ovoj školi. Takođe, pri kraju smo ishodovanju dozvola za početak rada eko-česme, što smo najavili prilikom prethodnog obilaska, a imamo i neke sitnije radove, poput čišćenja kanala. Grad je izdvojio 2,5 miliona dinara za uređenje dva seoska groblja i u planu je da se napravi sporazum između mesne zajednice i našeg JKP „Čistoća i zelenilo” kako bi se našao zajednički interes u daljem održavanju groblja. Završena je i izrada tehničko-projektne dokumentacije za gradnju kanalizacije, kao uslov za dobijanje građevinske dozvole, i Aradac je prvo naredno mesto, nakon tri sela u kojima se izgradnja privodi kraju, planirano za izvođenje radova”, prokomentarisao je posetu gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je u Aradcu, zajedno s direktorkom OŠ “Bratstvo” Marjenom Križan Zakić, posetio uskršnji bazar u sali škole, koji su pripremili učenici i njihovi nastavnici, a kom su prisustvovali i brojni meštani. Obišao je i pravoslavni hram Sabora svetih arhangela građen je u drugoj polovini 18. veka, a ovogodišnjim rešenjem o raspodeli sredstava za finansiranje programa i projekata crkava i verskih zajednica dobio je 500.000 dinara. Aktivnosti i planove na obnovi hrama predstavili su starešina hrama Zoran Tarajić i parohije Slobodan Čestić
“U okviru konkursa za finansiranje programa crkava i verskih zajednica, grad je za ovaj hram izdvojio 500.000 dinara. Reč je o objektu u koji decenijama ništa nije ulagano, a deo sredstava obezbedili su meštani i donatori, i zahvaljujući tome hram sada mnogo bolje izgleda”, istakao je ovom prilikom gradonačelnik. 
 
 
 
 
Miroslav Šćevko jedan je od istaknutih aradačkih vinara, poseduje oko šest hiljada čokota vinove loze različitih sorti i proizvodi oko pet hiljada litara vina na godišnjem nivou. Kako kaže, najdraža priznanja su mu ona koja je zaslužio na smotrama i takmičenjima u svom selu, jer “ko u Aradcu proizvede najbolja vina, to ujedno znači i potvrdu kvaliteta na znatno širem prostoru”. 
 
Gradonačelnik je dodao da je nastavio tradiciju poseta i promovisanja vinogradara i lokalnih vinarija.
“Interesantan je podatak da u Aradcu imamo blizu 40 hektara pod vinogradima i šest vinarija, od kojih smo posetili Miroslava Šćevka, a po kojima je ovo mesto prepoznatljivo. Važno nam je da čujemo naše vinare i sagledamo kako, kao Grad, možemo da im pomognemo”, rekao je Simo Salapura nakon posete vinariji “Šćevko”. 
  
 
 
 
Predsednik Saveta MZ Aradac Ranko Jovanov rekao je da je, nakon prošlogodišnjeg sastanka i posete gradonačelnika sa saradnicima, realizovan određen broj aktivnosti u selu i da se nastavlja dalje s planiranim projektima. Ocenjuje akciju “Da nam sela budu bliža” kao značajnu promenu u komunikaciji i mogućnost da se neposredno razgovara o problemima i onom što treba uraditi u selu, za razliku od nekih prethodnih perioda. 
“Ključne stvari su urađene u proteklom periodu, ima pomaka i radi se, ali je potrebno još dosta toga, s obzirom da u Aradcu živi oko tri ipo hiljade stanovnika, u prvom prstenu oko grada”, rekao je Jovanov.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6967/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_ARADAC_0.jpg