Svečano dodeljeni ključevi korisnicima novog stambenog objekta u Kleku: selo bogatije za 25 novih porodica, izbeglice konačno stekle krov nad glavom

Simboličnim presecanjem vrpce i svečanom dodelom ključeva, danas je u Kleku useljen stambeni objekat namenjen trajnom smeštaju 25 najugroženijih porodica izbeglih i raseljenih lica sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Prva stambena zgrada višeporodičnog stanovanja u Kleku podignuta je u okviru Potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji, a ukupna vrednost investicije je blizu milion evra, od čega su sredstva donatora 850.000 evra. Grad Zrenjanin, uz obezbeđenje građevinskog zemljišta, učestvovao je u komunalnom i infrastrukturnom opremanju lokacije na kojoj je objekat podignut i parternom uređenju okoline. 
 
 
 
 
Obraćajući se prisutnima na ceremoniji, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je višestruku simboliku današnjeg događaja u, kako je, rekao, “jednom od komunalno najuređenijih sela na gradskoj teritoriji, koje živi i razvija se, kroz ovakve, ali i mnoge druge projekte”.
- Današnja svečanost višestruko je simbolična i značajna. Prvo, ovim porodicama učiniće najradosniji hrišćanski praznik, Uskrs, još radosnijim. Drugo, danas useljavamo prvu višeporodičnu zgradu u Kleku i ovaj savremen stambeni objekat promenio je i ulepšao vizuru čitavog sela. Konačno, u jeku aktivnosti Vlade Srbije, Ministarstva za brigu o selu za povratak ljudi u seoske sredine i demografsko jačanje ruralnih područja, Klek postaje stalno mesto prebivališta za 25 porodica i bogatiji za nove stanovnike, za nove naraštaje. Ovo selo će, u punom smislu naše akcije koju realizujemo, biti još bliže gradu i još pogodnije mesto za život - poručio je gradonačelnik. 
 
U prethodnom periodu, u okviru istog Regionalnog stambenog programa, u Zrenjaninu su izgrađeni novi stambeni objekti u ulicama Franje Kluza i Pančevačkoj, sa ukupno 51 stambenom jedinicom, a ukupno su dodeljena 403 stambena rešenja. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je simbolično presekao vrpcu na ulazu u zgradu zajedno sa Natašom Stanisavljević, komesarkom za izbeglice i migracije Republike Srbije, koja je istakla da se danas dodeljuje 6925. stambeno rešenje, uručeno u proteklih deset godina u okviru Regionalnog stambenog programa.
- Toliko je porodica, zaključno sa današnjim danom, dobilo svoje trajno stambeno rešenje. Mi sa ovim nećemo stati, idemo dalje, Republika Srbija će zbrinjavati sve izbegličke porodice kojima je pomoć potrebna i u naredna dva meseca očekuje nas uručenje još nekih 450 stambenih rešenja. Zahvaljujem se gradonačelniku Zrenjanina, na saradnji i sugestijama da ovu svečanost organizujemo upravo uoči najvećeg hrišćanskog praznika, kako bi 25 porodica Uskrs dočekalo u svojim novim domovima, posle skoro trideset godina izbeglištva i boravka u privremenom smeštaju - poručila je Stanisavljevićeva.  
 
Događaju su prisustvovali i obratili se još i Gerhard Salzer, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sufijano Ađali, predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i organizacije OEBS i Dušan Kovačević, direktor Jedince za upravljanje projektima u javnom sektoru. Čestitali su korisnicima objekta u Kleku na useljenju i poželeli im srećne uskršnje praznike i lepe trenutke u novim domovima. 
 
 
 
 
U ime novih stanara, izbeglih i raseljenih lica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, obratio se i zahvalio Duško Jeftenić, izbegao s porodicom iz Novog Travnika u Bosni i Hercegovini. U Zrenjaninu se oženio i dobio dva sina, a do danas je živeo kao podstanar. Vrata novog doma u Kleku otvorio je, s porodicom, i učesnicima današnje ceremonije.
- Iz ratom zahvaćenog područja doselili smo se aprila 1992. godine u Zrenjanin, među dobre ljude koji su nas lepo prihvatili. Teške su godine iza nas i nerado se sećamo tih vremena, ali smo odlučili da gledamo samo napred. Danas nam se desio jedan od najlepših događaja od kada smo u Srbiji, konačno smo se skrasili i dobili svoj krov nad glavom - rekao je Jeftenić.
 
 
 
 
Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, fondom programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, kao i Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6976/URUCENJE_KLJUCEVA_KLEK_0.jpg