U nastavku akcije „Da nam sela budu bliža“ gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima posetio Stajićevo

U nastavku novog ciklusa aktivnosti “Da nam sela budu bliža”, nakon Aradca i Perleza, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio je danas naseljeno mesto Stajićevo.
 
 
U Stajićevu su danas bili i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, načelnica Odeljenja privrede Gradske uprave Jelena Travar Miljević i direktori Javnog preduzeća za urbanizam, JKP “Čistoća i zelenilo” i Goran Kravarušić, Nemanja Milinković i kao i tehnički direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Srđan Bogaroški. 
 
 
U sklopu te posete gradonačelnik Salapura najpre se sastao sa predstavnicima Mesne zajednice „Stajićevo“, a tom sastanku, na kome je bilo reči o potrebama meštana i namerama lokalne samouprave koje se tiču poboljšanja kvaliteta života u tom selu, pored saradnika gradonačelnika, prisustvovale su i direktorka OŠ “Sveti Sava” Zorana Medić i odbornica u Skupštini grada Zrenjanina Vanja Lučić. 
 
 
Posetu tom selu gradonačelnik je iskoristio i za obilazak Poljoprivrednog gazdinstva „Babić“ i razgovor sa vlasnikom Nenadom Babićem koji se bavi ratarstvom i obrađuje 90 hektara zemlje, a zatim i Etno kuću „Teodora“ u tom mestu.
 
 
 
Gradonačelnik je rekao da je Stajićevo „treća stanica“ u drugom krugu kampanje „Da nam sela budu bliža“, a da je sa predstavnicima Mesne zajednice razgovarao pre svega o pripremanju neophodne projektno - tehničke dokumentacije, odnosnoo preduzimanju  prethodni koraka za završetak kanalizacione mreže i izgradnje vodovodne mreže Ečka – Stajićevo.

- Kada je u pitanju kanalizaciona mreža ukupna vrednost projektno-tehničke dokumentacije za ovaj projekat je 2,5 miliona dinara i podrazumeva završetak kompletne kanalizacione mreže, a u prethodnom periodu završili smo dve crpne stanice, oko 2,5 kilometara kanalizacione mreže i ostalo je da prema predračunskim vrednostima, za ovu završnu fazu, izdvojimo oko 130 miliona dinara kako bi se završila celokupnu kanalizaciona mreža. Kada je reč o vodovodnoj mreži taj projekat košta 3,8 miliona dinara i  trenutno je na ishodovanju neophodnih lokacijskih uslova radi dobijanja same dozvole, a zatim ćemo se obratiti višim nivoima vlasti radi sufinansiranja ovih projekata – tekao je gradonačelnik Salapura. 
 
 
Dodao je i da se danas razgovaralo i o gorućem problemu kada je u pitanju  populaciona politika, odnosno potreba za otvaranjem jaslene grupe u tom mestu jer mesna zajednica ima iskazanu potrebu za osnivajnjem jaslene grupe.
- Problem je prostor i gledali smo kako da u okviru postojećih kapaciteta uradimo prenamenu dela prostora koji postoji a kako bismo napravili prostor za jaslenu grupu koja je ovde neophodna. Na tome ćemo raditi zajedno Mesnom zajednicom, ali i sa našim službama u gradu, da osmislimo način na koji ćemo to najbrže uraditi – rekao je gradonačelnik. 

U okviru javno privatnog partnerstva projekta za asfaltiranje ulica na teritoriji grada Zrenjanina, rekao je, za mesnu zajednicu Stajićevo, planirano je asfaltiranje ulice Milinka Đorđevića.
 

Navodeći da su obilasci naseljenih mesta ujedno i prilika za razgovor sa poljoprivrednim proizvođačima.
- Poljoprivredno gazdinstvo porodice Babić je gazdinstvo mladoog bračnog para sa dvoje dece, porodično gazdinstvo u kome su pokazali kako i na koji način zajedničkim radom može da se živi, da se ostane na selu – istakao je on. 
 
S druge strane, rekao je, u Stajićevu je i turistička destinacija - Turističko gazdinstvo i Etno kuća „Teodora“ čime se svakako možemo pohvaliti kada je o turizmu reč, ali i da se istakne kako i na koji način mogu da se promovišu naših turistički potencijali.
-Ovde su sa nama i vredne žene iz udruženja žena iz Stajićeva koje su upotpunile doček u etno kući, a na kraju ove posete mogu reči da se Stajićevo dosta promenilo nabolje od prošle, a postoji i inicijativa mladih ljudi i Mesne zajednice. Moram napomenuti da su prošle godine slavili sto godina ovog naseljenog mesta, a ne smemo da zaboravimo ni inicijativu koju su imali kada su u pitanju naši heroji, naši borci koji su poginuli na Košarama i da je ovde izgrađen spomenik borcu Kepiću koji je izgubio život da mi danas uživali u slobodi – rekao je još gradonačelnik Simo Salapura. 
 
 
Predsednik Saveta MZ „Stajićevo“ Bojan Janjić  kazao je da je za godinu dana mnogo toga urađeno u selu.
- Danas smo sumirali sve što smo radili za ovih nepunih godinu dana i sve vitalne probleme koje treba da uradimo u narednom periodu počev od izgradnje kanalizacione mreže – rekao je, između ostalog Janjić i ukazao da je akcija „Da nam sela budu bliža“ dala svoje rezultate za godinu dana i izrazio nadu da će rezultati biti još bolji budući da postoji dobra saradnja sa lokalnom samoupravom i gradonačelnikom Salapurom. 
 
 
Miroslava Jevđić, domaćica Etno – kuće „Teodora“ kazala je da delatnost koju su je osmislila zajedno sa sestrom Biljanom postoji oko godinu dana, što je zapravo rezultat njihovog preseljanja iz grada u selo.
 

- Imale smo želju da restauriramo staru roditeljsku kuću, osmislile smo eksterijer i enterijer prema našim afinitetima. Na selu može lepo da se živi, posebno u Stajićevu jer se nalazimo na interesantnoj ruti – Zrenjanin – Beograd, u blizini nam je Carska Bara, Belo Blato, Tiganjica. Smeštajni kapaciteti su za sada skromni, raspolažemo sa tri smeštajne jedinice, odnosno sa šest ležaja, a svaka jedinica poseduje svoje kupatilo, centralno grejanje i to je urađeno u rustikalnom stilu s malim obeležjem  banatskog etno stila, a sve to ima posebnu čar i ugodnost za naše goste – rekla je ona. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6990/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZE_STAJICEVO_2023_00.jpg