Uručenjem nagrada i izvođenjem predstave u čast nagrađenih sinoć je u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" svečano zatvoren Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

Uručenjem nagrada i predstavom "Pokojnik" u režiji Egona Savina, a u izvođenju Crnogorskog narodnog pozorište (Podgorica), odigrane u čast nagrađenih, zatvoren je sinoć je u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" 72. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine.  

 

 

Nagrada za najbolju predstavu u celini 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine (FPPV) dodeljena je predstavi „Što na podu spavaš” po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), Dramskog kazališta „Gavela“ (Zagreb), Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS (Sarajevo). 

 

 

Žiri u kome su rediteljka Anđelka Nikolić (predsednica), dramaturg Svetislav Jovanov i reditelj Patrik Lazić od 18. do 25. aprila 2023. godine video je 10 predstava u izvođenju sedam vojvođanskih  pozorišta. 

Žiri je jednoglasno doneo odluku da se nagrada za najbolju predstavu za decu u celini dodeli predstavi „Ne idi daleko” po tekstu i u režiji Tamare Kučinović, Dečjeg pozorišta Subotica (scena na srpskom).

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kokanu Mladenoviću za režiju predstave „Što na podu spavaš“.

 

 

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Aljoša Đidić za ulogu Hendrika Hefgena u predstavi „Mefisto” po romanu Klausa Mana u režiji Harisa Pašovića, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Fondacije Novi Sad/Evropska prestonica culture, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala Maji Izetbegović za ulogu Senke u predstavi „Što na podu spavaš“.

 

 

Za najbolju epizodnu ulogu nagrađena je Julija Petković za ulogu Maše u predstavi „Galeb” Antona Pavloviča Čehova u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Sombor. 

Žiri je doneo odluku i da se nagrada za najbolju ulogu u predstavama za decu dodeli Viktoriji Palfi za ulogu Majke u predstavi „Ne idi daleko“ po tekstu i u režiji Tamare Kučinović, Dečjeg pozorišta Subotica. 

 

 

Nagrada za najbolju scenografiju dodeljena je Marijeli Hašimbegović za predstavu  „Što na podu spavaš“ , a da se nagrada za najbolji kostim dodeli Marini Sremac za kostime u predstavi „Mefisto”.
 
Žiri je odlučio i da se nagrada „Tihomir Mačković'' za najbolju kreaciju lutaka dodeli Irini Somborac za kreaciju lutaka u predstavi  „Pradevojčica“  po romanu Desanke Maksimović, u režiji Sonje Petrović, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina. 

 

 

Nagrada za najbolju muziku dodeljena je Dimitru Andonovskom za muziku u predstavi  „Don Žuan”  Molijera, u režiji Andreja Cvetanovskog, Narodnog pozorišta „Sterija” iz Vršca. 

Doneta je odluka i da se dodele specijalne nagrade: Ani Terek za tekst „Nevidljiva deca“, koji je izvelo Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, u režiji Roberta Lenarda, kao i Tiboru Kovaču i Arminu Ricu za scenski pokret u predstavi „Guskar Matija“ po narodnoj priči, u režiji Đerđa Hernjaka, Dečjeg pozorišta Subotica. 

 


Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za najbolju likovnu obradu predstave dodeljena je Irini Somborac za predstavu „Pradevojčica“, a nagradu dodeljuje porodica Mirkov na osnovu jednoglasne odluke žirija.

 

 

Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, po osnovu jednoglasne odluke žirija dodeljena je Darku Radojeviću za ulogu Bote u predstavi „Što na podu spavaš“.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6988/ziri_festivala_00.jpg