Godinu dana od početka aktivnosti “Da nam sela budu bliža”: gradonačelnik u novoj poseti Farkaždinu

U nastavku aktivnosti “Da nam sela budu bliža” gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je danas Farkaždin. Četvrti obilazak sela u novom ciklusu iskorišćen je za razgovor s predstavnicima mesne zajednice i posetu domaćinstvu Stojadina Spasića, poljoprivrednog proizvođača iz tog mesta. 
 
Tačno godinu dana od početka ove aktivnosti (4. maja 2022. godine organizovana je poseta Aradcu), uz posete svim naseljenim mestima, dogovore i planove o narednim koracima, isticanja primera dobre prakse u selima i ukazivanja na probleme, gradonačelnik je i danas rekao da je na ovaj način sveobuhvatno sagledano funkcionisanje naseljenih mesta, uz drugačiji pristup planiranju i određivanju prioriteta u svakom od njih. 
 
 
 
 
“Nešto manje od godinu dana od prethodne posete Farkaždinu danas smo opet u ovom mestu i iza nas su značajne investicije za ovu mesnu zajednicu. Asfaltirano je oko 500 metara ulica, urađen nov trotoar duž glavnog puta, pešačke staze u centru, u parku, oko škole i crkve, izbušen je nov bunar u cilju poboljšanja vodosnabdevanja, očišćena deponija i nabavljeni novi kontejneri za potrebe škole i mesne zajednice, a ono što posebno raduje je da je otvorena vrtićka grupa sa dvadesetoro dece pri osnovnoj školi i da je obnovljen rad kulturno-umetničkog društva, u koje je uključeno oko 40 dece. Sve to pokazuje da Farkaždin živi, a u njemu su i uzorni domaćini, koje takođe posećujemo”, rekao je gradonačelnik nakon obilaska poljoprivrednog gazdinstva Stojadina Spasića. Između ostalog, od njega je čuo i da ga, tokom vikenda, posećuju gosti iz Beograda i kupuju sveže mleko. 
 
 
 
 
Ovaj poljoprivrednik, koji se bavi ratarstvom i stočarstvom, gaji osamdeset grla stoke, od kojih su polovina mlečne junice. 
“Dnevno proizvodimo oko osam stotina litara mleka i isporučujemo ga somborskoj mlekari, s kojom imamo dugogodišnju korektnu saradnju. Otkupna cena varira, ali za sada ne razmišljamo o promeni delatnosti. Dosta zavisimo i od stočne hrane, s obzirom da stoku gajimo isključivo u zatvorenim uslovima. Dobijamo subvencije na osnovu broja muznih grla, kao i za svaku junicu koja se oteli. Nama, stočarima, svaki dinar dobro dođe”, ističe ovaj proizvođač.  
 
 
 
 
Predsednik Saveta MZ Farkaždin Ljubiša Tuba kaže da je od prethodne posete gradonačelnika realizovano dosta aktivnosti u selu, možda i najviše do sada u toku samo jedne godine, da su u selu zadovoljni akcijom “Da nam sela budu bliža” i otvorenom saradnjom s lokalnom samoupravom.
“Ono što su nam najveće potrebe, o čemu smo takođe razgovarali s gradonačelnikom i saradnicima, jeste renoviranje Doma kulture i postavljanje “ležećih policajaca” u blizini škole, zbog velike frekvencije saobraćaja na državnom putu kroz selo. Dom kulture nam je neophodan zbog aktivnosti nekoliko udruženja koja imamo, žena, penzionera, lovaca, folklora”, objašnjava Tuba. 
 
Zajedno s gradonačelnikom, u poseti Farkaždinu danas su bili zamenik Saša Santovac, pomoćnik Rajko Kapelan, član Gradskog veća Marinel Mendrea, načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević i rukovodioci javnih komunalnih preduzeća  “Čistoća i zelenilo” i “Vodovod i kanalizacija”. Akcija “Da nam sela budu bliža” nastavlja se posetom Tarašu. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6995/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_FARKAZDIN_0.jpg