Nedelja Crvenog krsta - sednica Skupštine CK Zrenjanin,  dobrovoljno davanje krvi i pokazna vežba, priznanje gradonačelniku

Nedelja Crvenog krsta, koja je započela Svetskim danom Crvenog krsta (8. maj), obeležava se u Zrenjaninu nizom aktivnosti, kojima se ukazuje na značaj humanosti, solidarnosti u okviru zajednice, volonterskog rada, pomoći ugroženom stanovništvu, dobrovoljnog davalaštva krvi i sličnih akcija, obuhvaćenih kroz rad te organizacije. 
 
Čestitku Crvenom krstu Zrenjanin, povodom Svetskog dana Crvenog krsta, uputio je i gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, istakavši da smo nebrojeno puta bili svedoci njihove humanosti, solidarnosti, volonterskog rada u korist čitave zajednice. 
“Ono što posebno krasi vaše članove i aktiviste osobine su kojima bi svako ljudsko biće trebalo da teži - prisustvo empatije, altruizma, volje, želje i sposobnosti da se pomogne drugima, kojima je u nekom trenutku pomoć neophodna. Grad Zrenjanin, lokalna samouprava, uvek će biti uz vašu organizaciju i  aktivnosti koje realizujete i podržavati vas u svemu što činite za lokalnu zajednicu”, poručio je gradonačelnik rukovodstvu Crvenog krsta. 
 
 
 
 
Na redovnoj godišnjoj sednici Skupštine Crvenog krsta Zrenjanin za ovu godinu, održanoj juče, usvojeni su Izveštaj o radu Crvenog krsta Zrenjanin u 2022. godini i Plan rada za 2023. godinu, a uručena su i priznanja za aktivnosti u organizaciji najzaslužnijim volonterima i saradnicima. Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin, pomenula je da je sednica Skupštine organizovana u Nedelji Crvenog krsta, na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, 11. maj.
“Uz brojne aktivnosti koje svakodnevno realizujemo, nekako se naš rad, po pravilu, povezuje i jasnije vidi u krizama i nesrećama, poput poplava, epidemija, tokom imunizacije... Tako i u ovim teškim vremenima, nakon tragičnih događaja koji su se dogodili u Srbiji u toku prošle nedelje, vrednosti Crvenog krsta dobijaju nanovo na značaju – cilj nam je da u svima nama probudimo i podstaknemo ljudskost, humanost, solidarnost i toliko neophodnu saosećajnost. Crveni krst je okrenut ka čoveku, a obraćanjem pažnje na potrebe ljudi oko nas možemo, ne čekajući da to uradi neko drugi, možemo korak po korak, dobrotom, da menjamo svet oko nas”, rekla je Tanasijević. 
 
Tokom svečanosti uručeni su Medalja, Zlatni znak i Srebrni znakovi Crvenog krsta Srbije, priznanja organizacije, koje je uručila predsednica Crvenog krsta Zrenjanin dr Sonja Kapeler Puškarić. Medalju Crvenog krsta zaslužio je dugogodišnji aktivista Miroslav Koprivica
 
 
 
Zlatni znak Crvenog krsta Srbije uručen je gradonačelniku grada Zrenjanina Simu Salapuri, za izuzetnu podršku i podizanje kapaciteta organizacije, kao i za dugogodišnji volonterski rad. Posebna zahvalnost upućena mu je kao višestrukom dobrovoljnom davaocu krvi i inicijatoru osnivanja fonda „Sportom za bolje sutra“. 
 
Uz zahvalnost na dodeljenom priznanju, gradonačelnik se i juče našao među dobrovoljnim davaocima krvi i na akciji, organizovanoj u sali Zrenjaninske gimnazije, dao krv po 47. put. 
 
 
 
 
Program Skupštine Crvenog krsta uveličali su, umetničkim nastupom, članovi Omladinskog mešovitog hora srednje muzičke škole “Josif Marinković“ predvođeni dirigentom, profesorkom Zoricom Kozlovački. Himnu “Bože pravde“ interpretirala je solistkinja Vaskrsija Kovačević
 
Obeležavanje Nedelje Crvenog krsta završava se sutra (subota, 13. maj), na Trgu slobode, zajedničkom pokaznom vežbom i takmičenjem ekipa u pružanju prve pomoći. Realizacija vežbe, koja počinje u 10 časova, planirana je u saradnji s pripadnicima vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Zrenjanina i delom jedinice Civilne zaštite opšte namene Grada Zrenjanina, a biće predstavljeno spasavanje, pravilno pružanje prve pomoći, izgled i funkcionisanje prijemno-trijažnog šatora u slučaju zemljotresa i požara. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7005/CRVENI_KRST_SKUPSTINA_2023_I_DDK_GRADONACELNIK_0.jpg