Pojačano prisustvo policajaca i u zrenjaninskim školama, pomoć roditeljima i učenicima pružaju Centar za socijalni rad, centar Most i vršnjački edukatori Crvenog krsta

Povodom tragedija koje su prethodnih dana uznemirile javnost u našoj zemlji, a posebno učenike i njihove roditelje, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sazvao je danas sastanak kome su, pored njegovih saradnika, prisustvovali članovi Saveta za obrazovanje Grada Zrenjanina, u kome su predstavnici Predškolske ustanove Zrenjanin, osnovnih i srednjih škola, Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu i Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" Zrenjanin, a prisutni su bili i predstavnici Doma učenika i Studentskog doma, Policijske uprave Zrenjanina, Centra za socijalni rad, centra „Most“ i Crvenog krsta. 

 

 

Kako je gradonačelnik Salapura naveo, cilj današnjeg razgovora jeste sagledavanje već preduzetih mera, aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu, ali i da se u neposrednom razgovoru omoguće još bolja komunikacija i koordinacija. 
- Tragedije koje su potresle Srbiju svima nama su dale zadatke koje moramo da sprovedemo na svim nivoima. Mere koje je predložio predsednik Aleksandar Vučić, a usvojila Vlada Srbije su usmerene na zaštitu svih građana, a prvenstveno generacija koje tek stasavaju. Osnovne i srednje škole treba da budu mesto u kome će naša deca da se osećaju sigurno, bez bojazni od vršnjačkog nasilja ili krivičnih dela. Grad Zrenjanin podržava sve aktivnosti koje će doprineti razoružanju Srbije, povećanju bezbednosti i ujedinjenju društva oko porodičnih vrednosti – rekao je gradonačelnik Salapura.

 


On je dodao da je Zrenjanin pre ovih nemilih događaja formirao Savet za obrazovanje čiji je cilj da poboljša uslove rada u osnovnim i srednjim školama, a koje bi u saradnji sa lokalnom samoupravom mogli da se primene. 
- Savet će sarađivati i sa stručnim organima u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Centru za socijalni rad kako bi se zajedničkim rešenjima i bezbednost u školama podigla na viši nivo. Preventivno delovanje je prva aktivnost, pa planiramo da formiramo i Koordinaciono telo za praćenje i procenu bezbednosti u osnovnim i srednjim školama u gradu – rekao je još gradonačelnik Salapura.

 


Na današnjem sastanku predočeno je da su od danas, po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova, pojačane mere obilaska škola i da svaku školu od danas obilaze po dva policijska službenika kako bi na taj način povećali bezbednost dece, a što će svakako uticati i na to da roditelji budu sigurniji. 
Policajci će obilaziti škole u vreme početka nastave, za vreme velikog odmora  i po završetku nastave. U narednom periodu biće doneto i trajnije rešenje i o tome će javnost biti obaveštena.

Rečeno je i da su škole u saradnji sa Školskom upravom preduzele određene mere i da postoji odlična saradnja sa Policijskom upravom Zrenjanin. 
I u Predškolskoj ustanovi sprovodi se stroža kontrola prilascima dvorištima i ulasku u objekte, a kako je i praksa od 2000. godine, ulazna vrata na objektima su zaključana i preko dana dok su deca u vrtićima. 

 


  
Takođe, Centra za socijalni rad ima mobilnu ekipu stručnjaka koji dežuraju 24 časa, a pomoć pružaju i stručnjaci Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina – Most gde je zabeleženo i drastično povećanje broja poziva u prethodnim danima. 

Pomoć pružaju i vršnjački edukatori Crvenog krsta Zrenjanin, koji se u nedelji Crvenog krsta, posebno trude da promovišu humanost i empatiju.  

 

 

Inače, Grad Zrenjanin je i prethodnih godina bio uključen u sprovođenje projekata koji su se ticali bezbednosti, mentalnog zdravlja mladih i sprečavanja vršnjačkog nasilja, a u Domu zdravlja, pri Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, funkcioniše i Savetovalište za mlade u kome radi multidisciplinarni tim sastavljen od pedijatara, ginekologa, psihologa i medicinskih sestara.

Gradonačelnik Salapura je najavio da će na narednoj sednici Skupštine grada, po hitnom postupku, biti oformljen i  Tim za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6999/SAVET_ZA_OBRAZOVANJE_VANREDNI_00.jpg