RK “Proleter” obeležio godišnjicu od najvećeg uspeha u istoriji: emotivno okupljanje najslavnije generacije zrenjaninskih rukometaša

Petog i 19. maja 1991. godine odigrane su dve najznačajnije utakmice u istoriji rukometnog, ali i svih “loptaških” sportova iz našeg grada - igračima “Proleter Naftagasa” nedostajao je u dvomeču protiv španske “Barselone” samo jedan gol za osvajanje titule šampiona Evrope (23:21 u Zrenjaninu, 17:20 u Barseloni). Danas su se, tim povodom, u Zrenjaninu okupili predstavnici te slavne “Proleterove” generacije, evocirajući uspomene na tadašnje događaje i rezultate, i odajući počast saigračima koji više nisu među živima. 
 
 
 
Planirana za maj 2021. godine, ova proslava je tada odložena zbog epidemije koronavirusa, a sada su se na njoj okupili igrači i rukovodstvo kluba, predvođeni trenerom te generacije i jednim od najboljih naših rukometaša svih vremena, Momirom Rnićem. Pozivu se odazvao i nekadašnji predsednik kluba Dragan Basta, kao i većina igrača iz prve postave i rezervnog sastava. Proslavi su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković, odbornik Skupštine grada i koordinator za sport Siniša Vukić, aktuelni predsednik RK “Proleter” Milan Milošević, kao i predstavnici rukometnih saveza Srbije i Vojvodine.    
 
 
 
 
Iz generacije koja je igrala mečeve finala Kupa evropskih šampiona više nisu među živima golmani Željko Đurđić - Džigi, Željko Bjelica i kapiten Jovan Slavković. Njima, kao i počivšim članovima stručnog štaba i uprave kluba, odata je počast. Bolest je omela Sašu Babića da danas bude prisutan, a od tadašnjih prvotimaca izostao je još i Blažo Lisičić. U znak sećanja na taj blistav sportski uspeh, dodeljene su prigodne plakete svim igračima i članovima uprave, a primili su ih i članovi porodica preminulih igrača. 
 
 
 
 
Učesnike i goste proslave pozdravio je gradonačelnik Simo Salapura, koji je, pre svečanog skupa u Baroknoj sali Gradske kuće, sa saradnicima priredio i prijem za učesnike u svom kabinetu. 
“U svetlu prethodnih tragičnih događaja u našoj zemlji, danas je potrebno da još više pričamo o značaju sporta, sportskih veličina, o vaspitanju i obrazovanju naraštaja koji dolaze. Ovaj skup i ovo podsećanje jedan su od načina da se odupremo negativnim izazovima modernog doba, ne znam koliko ćemo biti uspešni, jeste to teško, ali vredi pokušavati, baš kao što je to radio “Proleter” pre trideset godina, kada je, iz jednog malog grada, u evropskim okvirima, stigao do tako velikog rezultata. Mnogo se stvari promenilo od tada, ali ostaje ona iskonska, sportska potreba za pobedom, da se nešto unapredi i bude bolje, i hvala svima koji su tada ugradili deo sebe u pobede i osvojene titule”, kazao je gradonačelnik i dodao da je danas teško napuniti sportsku dvoranu, bilo kakvim događajem, a na utakmicama “Proleter Naftagasa” bilo je i preko pet hiljada gledalaca. 
 
“Ja insistiram da negujemo tu kulturu sećanja na sve važne događaje, pojedince, legendarne sportske aktere, jer mislim da odatle možemo da crpimo snagu i budemo primer i inspiracija onima koji dolaze, da pokušaju da dostignu vaše rezultate ili, još bolje, da vas prevaziđu. To jeste težak zadatak za sve nas, ali je bitno da se traje, to je najteže u sportu, i da se teži pobedama. Na krilima i “Proleterovog” uspeha, uspeha svih naših sportista, timova i pojedinaca, stigli smo do titule “Evropskog grada sporta” 2021. godine. 
 
 
 
 
Rukometna i sportska legenda naše zemlje, tada na trenerskoj klupi, Momir Rnić, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ponovnog okupljanja posle toliko vremena, poželeo svima dobro zdravlje, uz podsećanje na one kojih više nema.
“Ovo je istorija “Proletera”, istorija sporta i grada Zrenjanina, ovo je sportski uspeh za koji bi voleo da bude nadmašen, ne treba živeti u prošlosti, ali moramo napomenuti, što je ispisano i na ovim plaketama i fotografijama, “ko nema prošlost, taj nema ni budućnost”. O našoj prošlosti se priča, danas smo tu da je još jednom obeležimo, ali bih  ja bio srećan kada bi neke druge generacije, jednog dana, grad Zrenjanin dovele opet do sportskih visina do kojih ste ga vi doveli, ne mora da bude u rukometu, može u bilo kom drugom sportu”, poručio je Rnić.   
 
Prigodnim rečima obratio se i nekadašnji predsednik kluba, Dragan Basta, a sećanja na pojedine događaje iz slavnog “Proleterovog” perioda evocirao je i tadašnji član uprave kluba, sportski novinar Budimir Cvijetić, danas i u ulozi moderatora skupa. 
 
 
 
U periodu od deset godina - od 1984. do 1994. godine - RK “Proleter Naftagas” u domaćim takmičenjima osvojio je dve titule državnog prvaka Jugoslavije (1990, 1992), četiri titule vicešampiona (1984, 1989, 1991, 1994) i tri puta igrao u finalima nacionalnog kupa. U evropskim takmičenjima, uz titulu vicešampiona Evrope, “Proleter” je 1990. godine bio i finalista drugog po rangu evropskog takmičenja, EHF kupa, kada je poražen od ruske ekipe SKIF Krasnodar (27:25, 13:29). Dva puta je stigao i do polufinala tog takmičenja (1986, 1992.). Rukometaši “Proletera” aktuelni su članovi Superlige Srbije.  
 
Sastav “Proleter Naftagasa” koji je maja 1991. godine igrao u finalu Kupa evropskih šampiona: golmani Željko Đurđić, Dragan Vrgović i Željko Bjelica, Blažo Lisičić, Nikola Adžić, Vladimir Vidić, Saša Babić, Rastko Stefanović, Goran Arsenić, Zoran Tomić, Stevo Nikočević, Jovan Slavković (kapiten), Dragan Kukić. Trener je bio Momir Rnić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7007/PROLETER_BARCELONA_GODISNJICA_0.jpg