Gradonačelnik potpisao ugovore zahvaljujući kojima će u našem gradu biti održan Kamp za mlade iz dijaspore, ali i izgrađena trim staza u Karađorđevom parku

Gradonačelnik Simo Salapura potpisao je danas u Beogradu dva ugovora, jedan koji se tiče organizacije Kampa za mlade iz dijaspore u našem gradu, a drugi na osnovu kojjeg će biti izgrađena trim staza u Karađorđevom parku.
Ugovor na osnovu kojeg će u našem gradu tokom jula i avgusta biti održan letnji kamp za mlade iz dijaspore gradonačelnik Salapura i predstavnici još nekoliko gradova i opština potpisali su sa ministrom bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženim za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima sa dijasporom Đorđem Milićevićem.

 

 

- Danas je izuzetno važan dan kako za nas, tako i za naše sunarodnike koji žive van Srbije.  Ova inicijativa predstavlja korak ka snažnijem jačanju veza sa dijasporom i predstavlja predanost mladima koji žive van granica naše zemlje – rekao je on i ukazao da je želja da mlade ljude koji žive van granica naše zemlje motivišu da još više razmišljaju o Srbiji.
 - Ponosan sam jer naša Vlada prepoznaje važnost povezivanja sa dijasporom jer to je dragocen izvor znanja, iskustva i talenata, a mi želimo da pojačamo veze sa sunarodnicima iz čitavog sveta – rekao je Milićević i zahvalio predstavnicima lokalnih samouprava za podršku u organizovanju kampova.

 


Kako je danas rečeno, lokalne samouprave organizuju tematske kampove u kojima će učestvovati više hiljada mladih iz dijaspore, a kada je reč o našem gradu,  projektom "Sportski kamp Zrenjanin" predviđeno je učešće mladih iz dijaspore i regiona, kao i mladih iz Srbije, u dobi od 14 do 19 godina, od 13. do 19 avgusta.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik je rekao da je Grad Zrenjanin sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu i konkurisao za realizaciju tog projekta, posebno iz razloga što je pre dve godine baštinio titulu Evropskog grada sporta.
- Kao nosioci te titule opredelili smo se za ovaj sportski deo, a kultura i sport jesu ono što je specifično za našu zemlju, ali i nešto što mladima iz dijaspore pruža bližu vezu i bliži identitet kada su u pitanju ovi kampovi. Mi smo spremili program koji će se pored sporta baviti i aktivnostima vezanim za identitet, istoriju i kulturu u našem gradu i verujem da će mladi iz drugih zemalja poneti sa sobom dobre utiske i još bliže se povezati sa našim gradom, sa našim jedinicama lokalne samouprave, a pre svega sa državom Srbijom – rekao je gradonačelnik Salapura. 

 

 

Ukazao je i da Grad Zrenjanin kao i ostale jedinice lokalne samouprave čvrsto stoje uz ideju da se više zbliže sa dijasporom.
- Grad Zrenjanin i moji saradnici željno iščekujemo ovaj kamp i pozivamo ministra i sve vas da dođete u naš grad , ali i da sledeće godine privučemo još veći broj mladih iz dijaspore – poručio je on. 
Inače, planirano je da u kampu boravi 100 učesnika iz dijaspore i 50 učesnika sa teritorije Grada, a rezultati projekta uključuju: Povezivanje i upoznavanje mladih iz dijaspore i regiona, kao i mladih iz Srbije, poboljšanje razumevanja i poštovanja različitih kultura i tradicija, razvoj veština liderstva, timskog rada i komunikacije, povećanje nivoa fizičke aktivnosti i promocija zdravog načina života među mladima, kao i povećanje svesti o turističkim atrakcijama i potencijalima Zrenjanina i okoline i jačanje veza između lokalne zajednice, mladih i dijaspore.
Očekuje se da tim povodom u naš grad dođu mladi iz Rumunije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije i Italije. Organizacija kampa pored sportskih aktivnosti podrazumevaće i održavanje edukativnih radionica, posete turističkim znamenitostima u okolini našeg grada i kulturni program. 
 


Kada je reč o izgradnji trim staze, gradonačelnik je ugovor za realizaciju projekta „ Izgradnja trim staze u Karađorđevom parku u Zrenjaninu", u Ministarstvu turizma i omladine - Sektoru za turizam, potpisao sa državnim sekretarom Urošem Kandićem
Tim dokumentom predviđeno je da pomenuto Ministarstvo finansira projekat sa 20 miliona dinara, na ime razvoja turizma u našem gradu.

 


Izgradnja trim staze, pored pošumljavanja koje je realizovano, planirana je u sklopu rekonstrukcije Karađorđevog parka kako bi to mesto bilo oplemenjeno i novim sadržajima budući da se u blizini nalaze i sportski objekti.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7062/DSC_8219_00.jpg