Uručeni ugovori za unapređenje organske proizvodnje i dodelu sredstava za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura uručio je danas u Gradskoj kući ugovore korisnicima koji su dobili sredstva na dva konkursa iz oblasti poljoprivrede, a koje je raspisao Grad Zrenjanin - za unapređenje organske proizvodnje i dodelu sredstava za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, u nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije, u 2023. na teritoriji grada Zrenjanina.

 

 

Gradonačelnik je obraćajući se korisnicima rekao da je ova mera možda skromna, ali da je uveren da će njima mnogo značiti.
- Ova godina je svakako godina kada je privrednicima potrebna svaka vrsta pomoći, što zbog kretanja cena na tržištu, što zbog povećanja cena repromaterijala, nepovoljnih kredita i smatramo da smo ovom merom napravili skromni doprinos ljudima koji se bave ili organskom proizvodnjom, ili proizvode na manjim parcelama, odnosno u manjim poljoprivrednim gazdinstvima – rekao je gradonačelnik.
Kada je u pitanju organska proizvodnja, ukazao je, Zrenjanin je pored Novog Sada jedini grad koji daje subvencije i podršku za takvu vrstu proizvodnje.

 


- Ovakav program imamo već treću godinu zaredom i zadovoljni smo kao grad što smo podržali organsku proizvodnju u našem gradu koje otprilike na 14 hektara, najviše u Lukinom Selu na četiri hektara i Tarašu na desetak hektara i oni možda mogu biti ogledni primeri kako i  na koji način praviti organske proizvode i razvijati organsku proizvodnju, a samim tim i oživeti selo i privoleti još više ljudi da se bave takvom vrstom proizvodnje – kazao je on.
Za konkurs iz oblasti organske proizvodnje opredeljeno je dva miliona dinara , raspisan je u nameri da pruži podršku manjim poljoprivrednim gazdinstvima.

 


- Naišli smo na dobar odziv i dobre povratne informacije. Ono što je novina i na čemu radimo zajedno sa Unijom poslodavaca, jeste da sublimirano sve te proizvode i napravimo prodavnicu gde će poljoprivrednici, pored prodaje sa kućnog praga i pored prodaje na pijaci, moći da prodaju svoje proizvode, ne samo a prehrambeni proizvodi već i različiti proizvodi kućne radinosti, kao i seoski turizam jer imamo poljoprivredna gazdinstva u statusu turizma i uvereni smo da će ova mera dodatno doprineti da oživimo selo, jer su se upravo i prve informacije i ideje za ovaj konkurs javili kroz aktivnost „Da nam sela budu bliže“ koju realizujemo evo već drugu godinu – naveo je gradonačelnik Salapura.

 


Ocenio je i da su ovakvi konkursi značajni za mala poljoprivredna gazdinstva budući da Ministarstvo poljoprivrede, pokrajinski sekretarijati , ili IPARD nisu adrese gde oni mogu da zatraže pomoć.
- Upravo iz tog razloga mi smo i napravi konkurs u kome je ograničena površina u vlasništvu  do dva hektara, jer je to kako nam se činilo ciljna grupa koja je malo zapostavljena, a ovo će biti jedna dodatna podrška u njihovom radu, široka paleta od nabavke repromaterijala do nabavke neophodne poljoprivredne mehanizacije. Ovakvu praksu nastavićemo i narednih godina, a nakon povratnih informacija koje su za nas bitne videćemo hoćemo li ići na proširenje obuhvata broja korisnika ili na povećanje iznosa subvencija koje dajemo – poručio je.

 

 

Među korisnicima koji su dobili sredstva na osnovu konkursa za unapređenje organske proizvodnje je i Dušanka Đukić koja se bavi organskom proizvodnjom bavi od 2006. godine.
- Reč je o voćarskoj proizvodnji, a voćnjak je u organskom sistemu uzgoja od samog zasnivanja. Sada imamo improvizovanu hladnjaču, a zahvaljujući ovim sredstvima realizovaćemo proširenje kapaciteta i na drugu prostoriju – kazala je Đukić, a da je reč o značajnoj pomoći ocenili su i drugi korisnici.     

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7065/UGOVORI_POLJOPRIVREDNICI_JUN_2023_00.jpg