Obeležavanje julskih datuma, Dana borca i Dana ustanka: Grad Zrenjanin dao značajan doprinos antifašističkoj borbi

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašizma u Karađorđevom parku i odavanjem počasti stradalima u Drugom svetskom ratu, danas je u Zrenjaninu obeležen Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu. Julski datumi, 4. jul, Dan borca i 7. jul, Dan ustanka, simbolično označavaju početak oružane borbe protiv fašističkog okupatora, a u gradu Zrenjaninu još jedan datum, nekoliko dana ranije, ukazuje na njegov značajan doprinos antifašističkoj borbi i organizovanju otpora, već u prvim mesecima rata. 
 
 
 
 
O tome je prisutnima na ceremoniji govorio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, istakavši da je 23. juna, na salašu Žarka Turinskog, na obodu Zrenjanina, doneta odluka o pokretanju ustanka na prostoru Vojvodine. 
“Bilo je to samo dan nakon napada Nemačke na Sovjetski savez, već tada se jasno znalo šta će uslediti i da će naš slobodarski narod vrlo brzo pružiti oružani otpor okupatoru. Revolucionarne ideje iz 1941. godine bile su iskrene i čiste, a početkom Drugog svetskog rata, retko koji narod u Evropi imao je snage da se suprotstavi fašističkoj Nemačkoj. Naši slavni preci ušli su u rat sa jasnom željom - da svom narodu i zemlji donesu slobodu, bolju budućnost, da sačuvaju teritoriju i stanovništvo, da ostanu svoji, na svome. Narodnooslobodilačka borba okupila je sve rodoljube, a među njima i pripadnike drugih naroda i nacija koje ovde vekovima skladno žive”, poručio je Santovac. 
 
 
 
Rekao je i da je današnje okupljanje u Karađorđevom parku organizovano s ciljem povezivanja istorije i budućnosti. Spomenik svedoči o mestu gde se nalazila grobnica više od 200 rodoljuba, među kojima su bili i Žarko Turinski, Koča Kolarov i Žarko Zrenjanin, čiji su posmrtni ostaci kasnije preneti na druge lokacije, a u toku su aktivnosti na rekonstrukciji parka, ozelenjavanju, obnovi Gradskog stadiona. 
“U Karađorđevom parku smo takođe i da bi ukazali da grad Zrenjanin ne brine samo o spomenicima iz oba svetska rata, već i da uređuje okolne prostore i ambijente u kome se spomenici nalaze. U okviru obnove samog parka, vrše se i novi zasadi, ozelenjavanje, a poslednja investicija za koju je grad obezbedio sredstva jeste izgradnja nove trim-staze, za sve sportiste i rekreativce kojih je ovde mnogo. Na taj način, ovaj park nastavlja da živi i traje, a kroz njega i sećanje na sve one koji su za slobodu, za budućnost i razvoj grada dali ono najvrednije - svoje živote”, kazao je Santovac.     
 
 
 
 
Delegaciju Grada Zrenjanina koja je položila venac na spomenik žrtvama fašizma činili su zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnice gradonačelnika Snežana Vučurević i Marija Damjanović. Vence na spomenik položili su i načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović, delegacije Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, predvođene komandantom, pukovnikom Aleksandrom Dedićem, Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin.
 
Dan ustanka naroda Srbije, 7. jul, obeležava se u znak sećanja na Ivandan, 1941. godine i oružanu akciju Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda u mestu Bela Crkva, kod Krupnja, kada su odjeknuli prvi pucnji Žikice Jovanovića - Španca i tom prilikom ubijena dva žandarma. Do 2000. godine, Dan ustanka obeležavao se kao državni praznik, a danas se obeležava prigodnim manifestacijama i ceremonijama u mnogim delovima zemlje. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7077/VENCI_SEDMI_JUL_2023_0.jpg