Saopštenje: sanirano pet žarišta afričke kuge svinja, izvršena 221 kontrola, pojačati mere prevencije, u sredu sastanci u tri sela

U borbi protiv afričke kuge svinja, nadležni organi sanirali su pet žarišta na području naseljenog mesta Čenta. Tokom šest dana, veterinarska inspekcija izvršila je 221 kontrolu kod držalaca svinja. Ovim opasnost nije otklonjena i neophodno je pojačati mere prevencije, kako se ova bolest, za koju nema adekvatnog leka, ne bi širila. To je saopšteno na današnjem sastanku, održanom u kabinetu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, kom su prisustvovali predstavnici nadležnih republičkih organa, javnih preduzeća i organa Gradske uprave.  
 
 
Učesnici sastanka apeluju na građane i upozoravaju posebno poljoprivrednike koji gaje svinje da poštuju propisane mere, da svaku sumnju na bolest kod životinja prijave veterinaru ili veterinarskoj inspekciji, da ne premeštaju životinje na drugu lokaciju, da ne prodaju svinje na nelegalnom tržištu, da ograniče kretanje u svojim gazdinstvima i na farmama licima koja nisu zaposlena, da poštuju biosigurnosne mere i menjaju obuću i odeću nakon izlaska sa farme.
 
Kao jedna od mera prevencije, a radi boljeg informisanja na terenu, u sredu, 5. jula, biće održani sastanci sa stočarima, držaocima svinja, u mesnim zajednicama Knićanin (10.00 časova), Perlez (12.00 časova) i Farkaždin (14.00 časova).
 
 
U ovom trenutku veći deo teritorije grada Zrenjanina je ugroženo područje, a oko Čente, u prečniku od tri kilometra, je zaraženo područje. Lokalna samouprava i nadležna preduzeća će, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Upravom za veterinu, inspekcijskim organima i Srednjobanatskim upravnim okrugom angažovati sredstva neophodna za sprečavanje širenja ove bolesti koja, kao poslednju meru, ima uništavanje svih svinja na zaraženom području, što se zajedničkom akcijom želi izbeći. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7069/SASTANAK_VETERINARSKA_INSPEKCIJA_0.jpg