U Mužljanskom ritu održana jubilarna manifestacija u slavu kosidbe, žita i hleba – 40. „Žetelački dan“

Gradonačelnik Simo Salapura prisustvovao je danas jubilarnom 40. "Takmičenju žetelaca", manifestaciji koja za cilj ima negovanje i očuvanje tradicionalnih žetvenih običaja, u slavu kosidbe, žita i novog hleba. 

 


U organizaciji Klastera “Fokus” i Udruženja za negovanje starih običaja “Remuš”, manifestacija je i ovoga puta održana u Mužljanskom ritu, pored Poni farme, a svečano juj je otvorio Juhas Balint direktor fondacije "Prosperitati"

 

 

Pored takmičara iz Zrenjanina i naselja Mužlja, odazvale su se i ekipe iz drugih mesta u Vojvodini, ali iz Mađarske.
Manifestacija je počela u ipred mužljanskog Mađarskog KUD „Petefi Šandor“ kulturno- umetničkim programom, a zatim nastavljena u salašarskom i ravničasrkom ambijentu, gde su pored centralnog događaja – takmičenja u otkosu žita, na način i po običajima kako se to radilo u prošlosti, kome je prethodio bogat žetelački doručak, održana su i druga takmičenja, uz pesmu i igru.

 

 

Ervin Palatinuš predsednik MZ „Mužlja“ rekao jeda se ova manifestacija uspešno održava toliko godina zahvaljujući starijim meštanima, a u poslednje vreme i mladima koji su prihvatili tu tradiciju.

 

 

- Svi se žale da ljudi idu sa ovih prostora i da nas nema dovoljno, međutim, to nije istina, još uvek nas ima dosta i biće nas da organizujemo ovakve tradicionalne manifestacije koje su veoma važne i tiču se naših korena i porekla – rekao je on i naglasio  da se danas okupilo petnaest takmičarskih ekipa.

 


U sklopu manifestacije održan je i „mini“ Poljoprivredni sajam koji je po mišljenju Palatinuša zanimljiv budući da na našem području ima mnogo onih koji se bave poljoprivredom.

Najstariji kosilac bio je Eaman Pal iz Mužlje (79) koji, kako je rekao, kosi od svoje četrnaeste godine i učestvuje na takmičenju od 1980. godine.
  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7068/ZETELACKI_DAN_2023_00.jpg