Iz Ministarstva turizma i omladine upućen poziv fizičkim licima da, ukoliko nisu, u što kraćem roku podnesu zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj

Ministar turizma i omladine Husein Memić ukazao je na problem povećanog prisustva nezakonitog postupanja fizičkih lica  koji ugostiteljske usluge smeštaja pružaju suprotno odredbama Zakona o ugostiteljstvu.

Naglasio je da je Zakonom propisano da fizičko lice može  da pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman ili soba) i objektima seoskog turističkog domaćinstva .
Radi se o vrstama ugostiteljskih objekata koji se kategorišu, a fizičko lice je dužno da podnese zahtev za kategorizaciju i da, nakon unosa svih podataka u eTuristu, postupa na zakonit način.
Ministar Memić je ukazao i da je u cilju efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije Zakonom ovlašćenim inspektorima jedinica lokalnih samouprava (lokalni turistički inspektor) povereno da, između ostalog, vrše nadzor nad primenom Zakona o predmetnim slučajevima. 
 
- Imajući u vidu da su posledice sive ekonomije brojne, a među najznačajnije spadaju nelojalna konkurencija, smanjeno poverenje u institucije sistema, usporavanje privrednog rasta, manja efikasnost u naplati javnih prihoda i posledično niži kvalitet javnih usluga koje država pruža privredi i građanima, neophodno je kontinuirano sprovođenje svih raspoloživih mera radi dostizanja ovog cilja, kao i permanentno praćenje sprovedenih aktivnosti – naveli su iz Ministarstva turizma i omladine.

Pored preporuka za postupanje i predloga za preduzimanje aktivnosti u cilju suzbijanja sive ekonomije u oblasti ugostiteljstva iz Ministarstva turizma i omladine dostavljen je i Poziv svim fizičkim licima koja usluge smeštaja pružaju na način suprotan navedenom zakonu, da se u što kraćem roku obrate jedinici lokalne samouprave i podnesu zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj (kuća, apartman, soba ili seosko turističko domaćinstvo).

Po dobijanju rešenja o kategorizaciji ugostiteljski objekat i ugostitelj će biti evidentirani u sistem eTuriste, na koji način će, u skladu sa pozitivnim propisima,  moći da nastave sa pružanjem ugostiteljskih usluga smeštaja na zakonit način.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7110/img_211467.jpg