Posetom mesnoj zajednici Orlovat nastavljena akcija “Da nam sela budu bliža” - današnja poseta bila prilika za sumiranje učinjenog i razgovor o budućim planovima

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima - zamenikom Sašom Santovcem i predstavnicima javnih komunalnih preduzeća i Odeljenja za privredu Gradske uprave, posetio je danas mesnu zajednicu Orlovat.

 

 

Ta poseta organizovana je u sklopu akcije “Da nam sela budu bliža”, a tokom sastanka u prostorijama Mesne zajednice „Orlovat“ razgovarao je s novim rukovodstvom mesne zajednice, ali i sa predstavnicima nekoliko udruženja, među kojima su stočari, vatrogasci, lovci, ekolozi, kulturno – umetničko društvo, fudbalskog kluba, kao i  predstavnici osnovne škole u tom selu i meštani koji su pretrpeli štetu prilikom nedavnog nevremena koje je zadesilo Orlovat.

Nakon sastanka, usledila je i poseta poljoprivrednom gazdinstvu Stankov.  

 

 

Gradonačelnik Salapura je kazao da je današnja poseta bila prilika za sumiranje učinjenog i razgovor o budućim planovima.
-  Ono što smo uradili jeste unapređenje vodosnabdevanja, bušenje novog bunara, a što se tiče putne i železničke infrastrukture, ima mnogo ulaganja. Konkretno, kada je putna infrastruktura u pitanju, već na jesen počinjemo da radimo Tamišku ulicu, a u toku je projektovanje lokalnog puta Orlovat – Botoš i do kraja godine očekujemo ishodovanje građevinske dozvole, a zatim ćemo tražiti finansijska sredstava za realizaciju takve investicije – kazao je gradonačelnik.

 

 

Istakao je i da se nakon 60 godina na relaciji Titel - Orlovat i Orlovat - Lukićevo radi rekonstrukcija teretne pruge.
- Ukupna dužina  je jedanaest kilometara i to će svakako doprineti poboljšanju železničkog saobraćaja, a kada su u pitanju ostale investicije u Orlovatu, radili smo takođe na unapređenju javne rasvete, a što se tiče nekih budućih ulaganja, ozbiljnih ulaganja moramo imati u osnovnu školu „Uroš Predić“, pre svega u energetsku efikasnost.

- Plan je da ulažemo i u delu koji se tiče turizma, naime rečnog turizma, budući da postoji grupa entuzijasta, građana sa teritorije ove mesne zajednice koji imaju ozbiljan kapacitet da unaprede turistički potencijal ovog mesta, za šta i lično smatram da postoji – dodao je on.

 

 

 

Kako je naveo, tražiće se i sredstva za realizaciju Spomen - kuće Urošu Prediću, najpoznatijem Orlovaćanu poznatom i van granica Srbije.
- Kao i svaki put želim da razgovaram s dobrim domaćinima sa porodičnim ljudima koji žive i obitavaju na selu i drže ovo selo živim, ali i prenose svojim pokolenjima poruke koje pokazuju da može da se živi na selu. Naravno da nije lako, ovde smo danas u porodičnom gazdinstvu porodice Stankov i mislim da je ona pravi primer skladnog života na selu – rekao je gradonačelnik Salapura.

 


Alen Gvozdenović predsednik saveta MZ „Orlovat“ rekao da je novi Savet mesne zajednice pre oko mesec dana stupio na dužnost i zahvalio gradonačelniku i njegovim saradnicima na današnjoj poseti i dobroj komunikaciji sa meštanima.
Posebno je ukazao i na dobru saradnju Mesne zajednice sa lokalnom samoupravom.

 

 

 Poljoprivrednik Miroslav Stankov, kako je naveo, bavi se ratarstvom, stočarstvom i povrtarstvom i poseduje 200 hektara zemlje na kojoj seju suncokret, pšenicu i kukuruz, a u nekoliko navrata koristio je i razne subvencije zahvaljujući kojima su nabavili i nove poljoprivredne mašine. Zahvaljujući pomoći Grada prethodnih godina uspeli su da nabave i nove junice i iskoriste subvencije za bunare.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7121/DSC_4568_00.jpg