Privode se kraju radovi na rekonstrukciji i nadgradnji postojećeg objekta - zgrade osnovnog obrazovanja škole "9. maj" 

Gradonačelnik Simo Salapura, zajedno sa članom Gradskog veća Slavišom Vlačićem, posetio je danas Školu za osnovno i srednje obrazovanje "9.maj“ i tom prilikom obišao radove na rekonstrukciji i nadgradnji postojećeg objekta - zgrade osnovnog obrazovanja, praktično izgradnji novog, zasebnog objekta u dvorištu sadašnje škole "9. maj".
 
 
 
 
Nakon obilaska i razgovora sa direktorkom Snežanom Vukić, gradonačelnik je izrazio očekivanje da već od sledeće kalendarske godine škola "9. maj“ neće raditi u tri smene, već u dve, zahvaljujući tom novom objektu.
- Na ovaj način dodatno će biti ojačani kapaciteti, budući da je ukupna površina objekta preko šest stotina kvadratnih metara, a umnogome će doprineti i boljem i kvalitetnijem radu škole koja već pedeset godina kontinuirano radi na edukaciji i rehabilitaciji dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, od rođenja do uključivanja u društvenu zajednicu. Ovu školu pohađa dve stotine učenika i uveren sam da će kvalitet nastave svakako biti bolji, a naravno i kvalitet usluga koje pružamo korisnicima  - naveo je gradonačelnik Salapura.
 
 
 
 
Ukupna vrednost investicije, rekao je, iznosi 34 miliona dinara, a radovi će biti završeni do kraja godine. 
- Preostalo je još opremanje objekta i verujem da ćemo već početkom naredne kalendarske godine imati uslove da ovde prebacimo deo nastave iz starog u novi objekat i time rasteretimo naše prosvetne radnike i stručno osoblje koje u ovoj školi radi, a na korist đaka ove škole – poručio je gradonačelnik.
 
 
 
 
Direktorka škole Snežana Vukić kazala je da je leto koje će uskoro biti za nama u ovoj školi proteklo radno i da se sada radovi na završnoj fazi izgradnje nove škole privode kraju.
 - S neizmernim  nestrpljenjem očekujemo, da kada to uslovi dozvole, uđemo u novu školsku zgradu. Kao što je gradonačelnik već rekao, reč je o zgradi u koju će biti useljena osnovna škola, odnosno učenici iz prvog, drugog ciklusa, deca iz predškolske nastave, a biće tu i celodnevna nastava, produženi boravak i prostori za individualnu nastavu. Ne možemo ni da opišemo koliko  će sve to nama značiti jer se već duži niz godina časovi u školi odvijaju  u tri smene, čime su učenici uskraćeni za adekvatne uslove za rad i boravak u ovakvoj vrsti ustanove – rekla je ona. 
 
Nova zgrada će biti bezbedna i odgovaraće potrebama svakog deteta, bez obzira na njihovu smetnju u razvoju, a istovremeno dostupna svima (i osobama sa telesnim invaliditetom, što do sada nije bio slučaj). Prostor će biti toplotno i zvučno dobro izolovan, sa adekvatnim osvetljenjem i mikroklimom. Projekat će doprineti povećanju kvaliteta efikasnosti i relevantnosti sistema obrazovanja. 
 
 
 
 
Održivost projekta jeste višedecenijska, jer grad Zrenjanin će i ubuduće finansirati tekuće održavanje školskog objekta, a opravdanost potvrđuju ogromne potrebe za dostupnim, bezbednim i zdravim prostorom, budući da ovu ustanovu pohađa 200 dece i učenika sa višestrukim smetnjama.
 
Završetak nove zgrade škole će omogućiti da adekvatno bude primenjen Zakon o obrazovanju, koji se odnosi na pravo na jednako obrazovanje i adekvatne uslove školovanja za decu iz ugroženih grupa i dece sa razvojnim smetnjama. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7147/9_maj_obilazak_novog_objekta_0.jpg