U Gradskoj bašti obeležena Svetska nedelja dojenja – edukativno druženje za buduće mame i tate, žene sa bebama koje doje i one koji planiraju trudnoću

Povodom Svetske nedelje dojenja, koja se svake godine obeležava od 1. do 7. avgusta, Patronažna služba i Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ organizovala je edukativno druženje u Gradskoj bašti za sve zainteresovane buduće mame i tate, žene sa svojim bebama koje doje i one koji planiraju trudnoću.

 

 

Tom prilikom prezentovan je rad Škole za trudnice, a prisutne majke podelile su svoja iskustva u vezi sa dojenjem. Patronažne sestre održale su i praktičnu obuku prisutnim trudnicama o tehnikama dojenja, a druženje je završeno tombolom gde su svi prisutni dobili prigodne poklone.

 

 

Ukazano je da dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom i da je majčino mleko potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života.

 

 

Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla moraju da se vrate istom vrlo brzo nakon porođaja i kojima bi trebalo da se omogući da doje na radnom mestu. Istovremeno, važno je usvojiti javnozdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti

Svetska nedelja dojenja obeležava se u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećali znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.

 

 

Podsetimo, pre dve godine u Gradskoj bašti u sklopu kampanje Rosa vode „Beba bira gde“ kojom se širi svest o značaju dojenja, postavljene su dve klupe, a na inicijativu preduzeća “Čistoća i zelenilo” na nekoliko lokacija u gradu postavljene su klupe na kojima majke mogu da doje i presvlače bebe.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7114/NEDELJA_DOJENJA_2023_00.jpg