Dan Sektora za vanredne situacije MUP Srbije i slava vatrogasaca - u Zrenjaninu održani TT zbor i Izborna skupština Vatrogasnog saveza Srbije 

Zrenjanin je juče bio domaćin Izborne skupštine Vatrogasnog saveza Srbije, na kojoj je za predsednika ponovo izabran Dragan Ćapin, naš sugrađanin i rukovodilac saveza u prethodnom mandatu. 
 
Izborna skupština VSS održana je u okviru obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije MUP Srbije i krsne slave vatrogasaca, Presvete Bogorodice nesagorive kupine, koja se slavi 17. septembra. Tim povodom i u Zrenjaninu je organizovan tehničko-taktički zbor vatrogasno-spasilačke jedinice Policijske uprave, kom je prisustvovao i Luka Čaušić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije. Zajedno s gradonačelnikom, on je ovom prilikom uručio i nagrade  učenicima pobednicima likovnog konkursa “Budi i ti human kao vatrogasac”.
 
 
 
 
TT zboru prisustvovali su i učenici zrenjaninskih osnovnih škola “Vuk Karadžić” i “Đura Jakšić”, koji su s interesovanjem obilazili vozila, upoznavali se s opremom i radom vatrogasaca.  
 
VD pomoćnika ministra Luka Čaušić izrazio je zadovoljstvo zbog boravka u Zrenjaninu, druženja s decom i manifestacije organizovane povodom Dana Sektora za vanredne situacije.
“Ovo je i praznik humanosti, kreativnosti, druženja s onim što je najvrednije u našem društvu - a to su deca - i ovo je prilika da se oni upoznaju s radom vatrogasaca-spasilaca, s opremom, ali i da nauče nešto korisno, kako se zaštititi od požara, poplava, zemljotresa i slično. Zrenjanin pokazuje da je grad humanosti, dobre energije i ovakvi događaji trebalo bi da postanu tradicija”, kazao je Čaušić i osvrnuo se na saradnju između profesionalnih vatrogasaca-spasilaca i dobrovoljnih vatrogasnih društava. 
 
 
 
 
“Dobrovoljni vatrogasci su heroji našeg društva, koji svoje slobodno vreme koriste da pomognu svojim komšijama, svojim sugrađanima i drago mi je što u poslednjih nekoliko godina Ministarstvo unutrašnjih poslova zaista obraća pažnju na dobrovoljna vatrogasna društva i značajno učestvuje u njihovom opremanju. U svetlu izazova i dešavanja u našem okruženju i širom Evrope, poplava, požara, zemljotresa, moramo da iskoristimo svaki segment društva da bismo bili otporniji i spremnije dočekivali ono što nas, nažalost, vrlo verovatno čeka u budućnosti, kada su u pitanju vremenske nepogode, poplave i požari. Nadam se da neće biti zemljotresa, ali to ne možete nikada da isključite”, rekao je Čaušić.  
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, čestitajući pripadnicima Sektora za vanredne situacije njihov dan i slavu svim vatrogascima, istakao je da treba da se promoviše ono što je nabavljeno od opreme i resursa, tokom poslednjih nekoliko godina, pre svega kao preventiva od požara.
"Saradnja Grada Zrenjanina sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima, sa Sektorom za vanredne situacije, samim tim i Ministarstvom unutrašnjih poslova, je na zavidnom nivou. Danas smo imali čast da ugostimo i pomoćnika ministra, koji se upoznao s kapacitetima Grada Zrenjanina i uverio u kom pravcu želimo da razvijamo ovaj sektor kod nas. Ovakvim akcijama u narednom periodu želimo, pre svega, da edukujemo najmlađe, jer je edukacija nešto najbitnije kada su u pitanju vanredne situacije i neželjeni događaji koji se dešavaju sve više, a uslovljeni su, između ostalog, i klimatskim faktorima", kazao je Salapura. 
 
 
 
 
Izbornoj skupštini Vatrogasnog saveza Srbije prisustvovali su i predstavnici vatrogasnih saveza Mađarske, Slovenije i Hrvatske, kojima su ovom prilikom uručene i posebne zahvalnice za saradnju sa Vatrogasnim savezom Srbije. Takođe, gradonačelniku Salapuri uručeno je i odlikovanje Vatrogasnog saveza NJKV kraljevića Tomislava Karađorđevića I stepena, dok je predsedniku Skupštine grada Čedomiru Janjiću uručeno odlikovanje NJKV kraljevića Tomislava Karađorđevića II stepena, za posebne zasluge razvoju i podršci vatrogastvu. 
 
 
 
 
Delegati VSS ukazali su poverenje dosadašnjem predsedniku Draganu Ćapinu i izabrali ga da predvodi organizaciju dobrovoljnih vatrogasaca u još jednom mandatu. Zahvaljujući se na poverenju, Ćapin je istakao da su nakon četiri godine, koliko je na čelu VSS, primetni određeni pomaci, načinjeni u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije.
"Pre svega, poboljšana je organizacija dobrovoljnog vatrogastva, od usvojenog novog zakona, preko načina finansiranja, jer smo od Ministarstva unutrašnjih poslova dobili značajna finansijska sredstva, bez kojih ne bi bilo moguće učiniti to što smo uspeli tokom prethodne četiri godine. U narednom mandatu akcenat će biti na nastavku obuke naših pripadnika, daljem unapređenju materijalno-tehničkih sredstava i opreme, što je sagledano i od strane MUP. Nadamo se i opremanju u novim vozilima", izneo je svoja očekivanja Ćapin. 
 
 
 
 
Pre održavanja svečanosti i TT zbora na Trgu slobode, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa svojim saradnicima, priredio je u svom kabinetu prijem za vd. pomoćnika ministra Čaušića i održao radni sastanak. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7169/PRIJEM_SKUPSTINA_VATROGASACA_2023_00.jpg