Danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – u našem gradu na nekoliko lokacija postavljeno više od hiljadu zastava

Republika Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
U svim gradovima i opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj najznačajnije institucije, zgrade javnih službi, trgovi i centralne ulice okićene su Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije.

 

 

U našem gradu je tim povodom postavljeno 1.100 zastava na više lokacija, a najveća zastava i ove godine postavljena je na balkonu Gradske kuće.
U bojama zastave osvetljeni su od sinoć Vodotoranj, Pešački most i most kod Policijske uprave.

 

 


Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zvanično se obeležava od 2020. godine, kada je ustanovljen zajedničkim odlukama vlada Republike Srbije i Republike Srpske. Obeležava se u znak sećanja na 15. septembar 1918. godine, kada je probijen Solunski front i kada je srpska vojska, zajedno sa saveznicima, započela konačnu ofanzivu za oslobođenje zemlje od austrougarskog okupatora u Prvom svetskom ratu.

 



Cilj uspostavljanja tog praznika jeste, pre svega, osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave. U državama u kojima se obeležava Dan zastave ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima, s ciljem da se iskaže poštovanje prema zastavi, kao jednom od najznačajnijih elemanata državnosti.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7167/Zastave_0.jpg