“Dani Srpske u Srbiji” i u Zrenjaninu: koncert etno-grupe “Trag”, u petak, 22. septembra

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji“, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, ove godine održava se jedanaesti put, a kalendarski obeležava desetogodišnji jubilej, s obzirom da je prvi put održana 2013. godine. Otvaranje manifestacije je 20. septembra u Beogradu, a zatvaranje 26. septembra u Nišu. 
 
Pokrenuta je s idejom da se Srbiji i njenim građanima na uvek nov i jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali. U cilju promocije Republike Srpske svake godine se organizuje višednevna manifestacija koja kroz različite programske aktivnosti podstiče razmenu kulturnih ostvarenja i kulturne baštine, predstavlja prirodne lepote, turistička mesta i rute, ugostiteljstvo, kulinarstvo i vino, prezentuje investicione mogućnosti, i kao najbitnije učvršćuje vezu između srpskog naroda sa obe strane Drine.
 
 
Ove godine “Dani Srpske u Srbiji“ organizuju se u jedanaest gradova i opština širom Srbije, među kojima je, već tradicionalno, i Zrenjanin. Pored prijema za delegaciju Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, biće održan i koncert etno-grupe “Trag”, u petak, 22. septembra, u Kulturnom centru Zrenjanina, s početkom u 20 časova. 
 
Grupa “Trag” je vokalno-instrumentalni sastav iz Republike Srpske, koji neguje tradicionalnu muziku Balkana. Na repertoaru grupe nalaze se pesme iz Republike Srpske (BiH), Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, te ciganska muzika. Grupa je osnovana 2003. godine i čini je deset članova: četiri ženska vokala i šest instrumentalista. Izvođenje pesama je na tradicionalnim, klasičnim i elektronskim instrumentima.
 
Grad Zrenjanin upućuje poziv sugrađanima da u petak uveče pozdrave prijatelje iz Republike Srpske i prisustvuju ovom koncertu, na koji je ulaz slobodan. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7173/Dani_Srpske_2023_0.jpg