Dodelom bicikala čiju je kupovinu sufinansirao Grad Zrenjanin obeležen Svetski dan bez automobila – ove godine na taj način kupljeno sto novih bicikala

Grad Zrenjanin je Svetski dan bez automobila - globalni događaj koji se održava danas, 22. septembra, i ove godine obeležio dodelom bicikala našim sugrađanima, koji su ih nabavili na osnovu raspisanog javnog poziva, a čiju je kupovinu sufinansirao Grad Zrenjanin.

 

 

Bicikle je u Gradskoj bašti uručio zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je istakao da je i ove godine pojedinačni iznos subvencije bio 10.000 dinara i da je za ovu namenu izdvojeno iz budžeta milion dinara.

- Nastavljamo aktivnost započetu 2020. godine kada smo po prvi put subvencionisali kupovinu bicikala, kada smo izdvojili po pet hiljada dinara, međutim, već tada smo primetili veliku zainteresovanost naših sugrađana i 2022. godine izdvajali smo deset hiljada dinara subvencije po svakom biciklu. Po deset hiljada dinara izdvojeno je i ove godine, ali smo povećali broj korisnika. Dakle, na osnovu ovogodišnjeg konkursa nove bicikle uz subvencije Grada nabavilo je  sto naših sugrađana – rekao je Santovac.

 

 

Ukazao da je dodelom bicikala na dan kada se obeležava Svetski dan bez automobila, još jednom poslata poruka da Grad Zrenjanin sprovodi mere i aktivnosti koje za cilj imaju zdravu životnu sredinu i bolji Zrenjanin.
- Podsetiću, Zrenjanin ima 35 kilometara biciklističkih staza, što zvuči kao mnogo kilometara, međutim, kada prolazimo kroz grad shvatamo de je to ipak malo i da postoji potreba za novim kilometrima staza, tako da ćemo u narednom periodu raditi i na novim projektima izgradnje biciklističkih staza, s jedne strane zbog bezbednosti biciklista, a s druge strane kako bi što više ljudi koristilo bicikl kao prevozno sredstvo u našem gradu – rekao je Santovac i podsetio i na izgrađenu biciklističku stazu uz Begej do Temišvara u Rumuniji.  

 

 

Svetski dan bez automobila inicijalno je organizovan 1995. godine, kada je i osnovan konzorcijum koji podržava takve kampanje širom sveta. Prva nacionalna kampanja organizovana je u Velikoj Britaniji 1997. godine, a 2000. godine Evropska komisija je podržala inicijativu i promovisala 22. septembar širom Evrope kao Dan bez automobila. Iste godine kampanja je postala globalna, zahvaljujući Svetskoj mreži bez automobila.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7184/Dodela_bicikala_2023_0.jpg