Gradonačelnik u poseti Elemiru: prioritet završetak kanalizacije, značajna ulaganja u školu, razgovor o novim projektima

Godinu dana od prethodne posete u okviru prvog ciklusa aktivnosti “Da nam sela budu bliža”, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, danas je ponovo posetio Elemir. Nakon sastanka s predstavnicima mesne zajednice, gradonačelnik je obišao gradilište kanalizacione mreže u Ulici Žarka Zrenjanina, a potom i zanatliju iz tog sela, automehaničara Dalibora Baždara.
  
 
 

Nakon posete Elemiru, gradonačelnik je istakao da su pred njim i njegovim saradnicima novi zadaci, novi ciljevi, nove molbe i zahtevi meštana, kao i Saveta mesne zajednice, da bi se unapredio život u Elemiru.
”U prethodnom periodu završili smo fazu gradnje kanalizacije, ugovorenu prethodnim ugovorom vrednim 17 miliona dinara, bez PDV –a. Na snazi je novi ugovor koji se realizuje, danas smo obišli gradilište gde su radovi u toku, takođe u vrednosti 17 miliona dinara. Od ukupno predviđena 32 kilometra kanalizacione mreže u Elemiru, do sada je završeno 23 kilometra, a projektovana vrednost radova do konačnog završetka je oko 160 miliona. Mi ćemo se potruditi, uz sredstva grada i samodoprinosa, kao i viših nivoa vlasti da iznađemo taj novac i da završimo ovaj važan projekat za Elemir”, kazao je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Kada je u pitanju škola, kako je istakao, dosta sredstava je uloženo kroz mere energetske efikasnosti, zamenjena je stolarija, urađena energetski efikasna rasveta, a ono što se očekuje u narednom periodu jeste sanacija sanitarnih čvorova.
”Takođe, dobijena je dozvola i u toku je javna nabavka za izgradnju atarskog puta u ovom selu, ukupne dužine preko 2 kilometra. Sredstva su obezbeđena od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i investiciona vrednost ovih radova je blizu 30 miliona dinara. Sve su to neke investicije potrebne meštanima, zahvaljujući kojima koje će Elemir biti još bolje mesto”, poručio je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
Dobru saradnju s lokalnom samoupravom ističe i predsednik Saveta MZ Elemir Milan Poučki, koji kaže da sastanci, poput današnjeg, daju rezultate i da je u periodu između dve posete gradonačelnika dosta toga rešeno i otklonjeno.
“Bez obzira da li su u pitanju neke kapitalne investicije ili rešavanje malih problema, imamo podršku grada i danas smo razgovarali, između ostalog, o izgradnji kanalizacione mreže, funkcionisanju javne rasvete, predškolskoj ustanovi pri školi, održavanju objekata u selu i definisali smo neke dalje korake u rešavanju ove problematike. Saradnja s gradom i javnim preduzećima zaista je odlična, brzo nam izlaze u susret kada je potrebno i za to imamo samo reči hvale”, kazao je Poučki. 
 
 
 
 
Automehaničar Dalibor Baždar primer je zanatlije koji se u Elemir doselio po izbijanju rata u Hrvatskoj, otvorio radionicu i uspešno se bavi poslom ne toliko tipičnim po seosku sredinu. Upoznao je gradonačelnika s radnim prostorom i obimom posla, najavljujući i širenje kapaciteta. 
“Uz pružanje standardnih automehaničarskim uslugama, u poslednje vreme bavim se i autoelektronikom, sarađujem u tome i sa kolegama. Imamo posla i tržište, mušterije nam dolaze iz samog sela, okolnih mesta Taraša i Melenaca, kao i iz grada, održavam i vozila iz pojedinih firmi i oni takođe redovno dolaze”, ističe Baždar.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7166/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_ELEMIR_0.jpg