Počela nova školska godina, u Zrenjaninu osam prvaka više nego prethodne godine, gradonačelnik posetio školu u Lukićevu

Počela je nova školska godina u školama na teritoriji Grada Zrenjanina, s akcentom na bezbednosni aspekt svih učenika. Nakon više godina, zaustavljen je negativan trend opadanja broja učenika u prvom razredu osnovne škole i ove godine u klupe je selo osam prvaka više nego prethodne, njih 1032. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa članom Gradskog veća Slavišom Vlačićem, posetio je Osnovnu školu “Branko Ćopić” u Lukićevu, dok je zamenik Saša Santovac, sa pomoćnicama gradonačelnika Snežanom Vučurević i Marijom Damjanović, kao i Slavišom Vlačićem, posetio OŠ “2. oktobar” u zrenjaninskom naselju “Ruža Šulman”. U poseti školama boravili su i predstavnici Policijske uprave, na čelu s načelnikom Branislavom Todorovićem.
 
 
 
 
Grad Zrenjanin za sve prvake obezbedio je đačke rančeve i pripadajući pribor, kao i besplatne udžbenike, čija je podela prvi put organizovana prethodne školske godine.  Među 100 učenika škole u Lukićevu je i 11 prvaka, kojima je rančeve i udžbenike uručio gradonačelnik.  
“Tradicionalno, kao i svake godine obilazimo gradske i seoske škole kako bismo našim đacima prvacima, prosvetnim radnicima, stručnom osoblju i direktorima poželeli uspešnu školsku godinu, a kroz poklone prvacima roditeljima olakšali početak školske godine. Želim da školska godina bude uspešna, da naši đaci prvaci steknu nova znanja i da u budućnosti svoju porodicu, svoje mesto, zajednicu, svoj grad predstavljaju, pre svega, kao dobri ljudi. 
 
Septembar jeste malo stresan period za roditelje kada su u pitanju troškovi koje podrazumeva svaki početak školske godine. Mi smo se potrudili da dve godine unazad našim đacima prvacima obezbedimo besplatne udžbenike, a već tradicionalno đacima prvacima obezbeđujemo i školski pribor i školske rančeve. To je mala podrška roditeljima, znak da je grad uz njih, ali takođe je i podrška našim đacima prvacima koji ulaze u novi svet znanja. Važno je naglasiti da ove godine imamo porast u broju đaka prvaka, osam prvaka više  u odnosu na prošlu godinu, naime, prošle godine bilo je upisano njih 1024, a ove školske godine 1032. Ovde, u Lukićevu, prošle godine nismo imali nijednog đaka prvaka, a ove godine ih je jedanaest, tako da je to svakako pozitivan trend”, kazao je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
Direktorka Dragana Bogojević izrazila je zadovoljstvo i zbog broja prvaka i zbog činjenice da novu školsku godinu svi počinju  srećni i zadovoljni.
“U ovoj školi nikada nije bilo problema, zato što je mali broj učenika, mala seoska sredina, radimo na prevenciji, nadam se da će tako i ostati, a mi, kao i ostale škole, tokom septembra imamo podršku Policijske uprave. Ova godina razlikovaće se u odnosu na prethodnu u tome što ćemo na početku realizovati radionice i raditi na razvijanju empatije, tolerancije i prihvatanju različitosti, što mi inače radimo tokom cele godine. Imamo odličnu saradnju sa Gradom Zrenjaninom, danas smo dobili besplatne udžbenike i  besplatne rančeve, a podršku dobijamo i za sve što je važno za život škole. Svim đacima poželela bih da budu srećni i nasmejani svakog dana i da budu uspešniji nego u prethodnoj školskoj godini”, poručila je direktorka OŠ “Branko Ćopić”.
 
 
 
 
Osnovnu školu “2. oktobar” pohađa ukupno 570 učenika, a po prvi put u školske klupe selo je njih 63, raspoređenih u tri odeljenja. 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da je prvi septembar u školama uvek svečan dan, posebno za one koji su danas u učionicama prvi put. 
“Videli smo danas puno dečjih osmeha i radosti, a mi smo, kao predstavnici Grada Zrenjanina, došli da im pružimo podršku i istaknemo da grad misli na njih i pomaže im. Ovo je prilika i da sagledamo stanje u školama, a ono što je danas bitno jeste i da su s nama predstavnici Policijske uprave, čiji su pripadnici takođe u svim školama i kojima se đaci uvek mogu obratiti ukoliko se pojavi neki problem. Želimo da imamo bezbedne škole i svim učenicima obezbedimo pravo na normalno obrazovanje i boravak u školskim objektima”, rekao je Santovac. 
 
 
 
 
Direktorka Sanja Gerbeš ocenjuje dodelu udžbenika i rančeva od strane Grada Zrenjanina kao lep gest podrške roditeljima u pripremi za školsku godinu, a učenicima da potpuno opremljeni uđu u novi početak. 
“Prvi septembar je poseban dan, srećni smo i uzbuđeni, dočekali smo naše prvake i želim da zahvalim gradu što obezbeđuje đačke torbe i udžbenike. Saradnja s Gradom Zrenjaninom je dobra, verujem da će tako i ostati. Početak školske godine biće nešto drugačiji, organizovaćemo tematske dane po preporuci Ministarstva prosvete”, ističe direktorka OŠ “2. oktobar”.  
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7149/Prvaci_Lukicevo_2023_0.jpg