Počinju radovi na obnovi fasade zgrade Srpske zadružne banke - istaknuto delo Dragiše Brašovana prelazi u vlasništvo grada i dobija novu namenu  

Montažom građevinske skele, svega nekoliko dana nakon odluke Skupštine grada i okončane procedure o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada, počinju radovi na obnovi fasade zgrade nekadašnje Srpske zadružne banke, u Ulici kralja Petra Prvog br. 3. Grad Zrenjanin pristupa temeljnoj obnovi ovog kulturnog dobra od velikog značaja, s višestrukim ciljem - da u zgradu preseli Savremenu galeriju Umetničke kolonije Ečka, da neguje kulturu sećanja na jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata Dragišu Brašovana (1887-1965), te da kroz njegov stvaralački opus i zapaženo prisustvo u našem gradu istakne i kandidaturu za Nacionalnu prestonicu kulture 2025. godine.
 
 
 
Palata Srpske zadružne banke, u novije vreme poznatija kao Dom sindikata i Regionalna privredna komora, podignuta je još pedesetih godina 19. veka, ali joj je sadašnji izgled, u akademskom maniru poznog klasicizma, dao upravo Brašovan, kroz rekonstrukciju 1920. godine. Prvobitno su se u njoj nalazili hotel “Pešta” i redakcija prvog nedeljnog gradskog lista “Torontal”, a nakon rekonstrukcije u zgradi je počela s radom Srpska zadružna banka. 
 
Kako se navodi na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, zgrada je nakon rekonstrukcije dobila potpuno drugačiju fasadu i enterijer. Pored raskošne fasade, koja obiluje dekorativnom plastikom iz repertoara klasicizma, zgrada ima raskošno obrađen enterijer prizemlja, glavni ulazni hodnik i dve šalter sale koje se nalaze u prostorijama prizemlja okrenutim ka Ulici kralja Petra Prvog.
 
 
Skoro celokupnu površinu zida jedne prostorije zauzela je zidna slika sa alegorijskom predstavom “Bogatstvo Jugoslavije”, ruskog slikara imigranta - Aleksandra Lažečnikova iz 1921. godine.
 
Krajem prošle godine, u prvoj fazi obnove zgrade, završeni su radovi na obnovi krova - sanaciji krovne konstrukcije i zameni krovnog pokrivača, sredstvima Grada Zrenjanina i Republike Srbije - Ministarstva za kulturu i informisanje. 
 
 
Istovremeno, Grad Zrenjanin u potpunosti obnavlja još jedno zdanje koje je projektovao Dragiša Brašovan, a ima i širi istorijski značaj - kuću dr Slavka Županskog, u Svetosavskoj ulici, koju je otkupio Grad Zrenjanin i od 2019. godine funkcioniše kao depadans Narodnog muzeja Zrenjanin. Brašovan je jedno vreme bio i gradski arhitekta, a od njegovih izvedenih dela u našem gradu i okolini istaknuto mesto zauzimaju Dom borilačkih sportova (“Sokolski dom”; “Partizan”) i hram Vavedenja Presvete Bogorodice u Orlovatu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7195/ZGRADA_BRASOVAN_0.jpg