Pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo otvorio izložbu "Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar" u Narodnom muzeju

Izložba pod nazivom „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ otvorena je sinoć u Salonu zrenjaninskog muzeja.
 
Izložbu je otvorio vršilac dužnosti pomoćnika ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić, u prisustvu Milice Ivković, ćerke slikarke Mirjane Nikolić Pećinar, zamenika gradonačelnika Saše Santovca, direktora Narodnog muzeja Siniše Onjina i autorke izložbe, više kustoskinje Olivere Skoko.
 
 
 
 
Obraćajući se prisutnima, Jokić je kazao da je Ministarstvo kulture prepoznalo i podržalo značaj ove izložbe koja, kako je naveo, predstavlja kolekciju koja na najbolji način govori o životu umetnice, ali i o nama i našem odnosu prema umetnicima. 
- Drago mi je da je Zrenjanin, u saradnji sa Narodnim muzejom Savremenom galerijom i publikom, večeras odgovorio na to da ste izuzetni. Želim da ovako čuvate svoje umetnike kako bi oni koji dolaze za nama imali vredne i izuzetne trenutke i da imaju šta da izlože i o čemu da pričaju, ali i da održe sve ono što Zrenjanin u nizu „kulturnosti“ zaslužuje i ne dajte da se taj niz prekine – kazao je Jokić i poručio da Zrenjanin ima mogućnosti i kapacitete da ponese titulu prestonice kulture, ne samo zbog svog kulturnog nasleđa, već i zbog kapaciteta aktuelnog stvaralaštva, ali i ljudskih kapaciteta što mnogi gradovi nemaju. 
 
 
 
 
Zamenik gradonačelnik Saša Santovac posebno je uputio pozdrav i zahvalnost Milici Ivković na velikom doprinosu u realizaciji ove izložbe i Ministarstvu kulture Republike Srbije na podršci, ukazavši da Zrenjanin želi da bude prestonica kulture Srbije jer ima šta da prikaže kulturnoj javnosti zemlje.   
 
Na izložbi je predstavljeno 46 radova u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremene galerije Zrenjanin i Milice Ivković iz Beograda.
 
Izložba je otvorena na dan kada je pre sto godina, u Sarajevu, rođena slikarka Mirjana Nikolić Pećinar, obeležavajući ujedno sedamdeset godina od njenog prvog predstavljana zrenjaninskoj publici. 
 
 
 
 
Mirjana Nikolić je osnovnu školu i gimnaziju završila u tadašnjem Velikom Bečkereku / Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Potom odlazi u Beograd gde diplomira na Akademiji likovnih umetnosti 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga će 1953. završiti i specijalizaciju. Iste godine izlaže po prvi put u Zrenjaninu, kome će se često vraćati. Postaje član ULUS-a i gotovo redovni izlagač na njihovim grupnim izložbama. Dobija na korišćenje atelje na Starom sajmištu 1952. godine u kojem će slikati gotovo do smrti 2010. Prvu samostalnu izložbu imala je u Grafičkom kolektivu u Beogradu 1957. Iste godine učestvuje na drugom sazivu Umetničke kolonije u Ečki čiji će biti jedan od najredovnijih i najčešćih učesnika - čak 14 puta. Pored Ečke u narednim godinama učestvuje u kolonijama u Subotici, Bečeju, Sićevu, Počitelju... Bila je udata za Predraga Pećinara, inženjera elektrotehnike, sina akademika Mladena Pećinara. Njihova kćerka Milica će ispuniti majčinu želju da nakon njene smrti deo slika bude poklonjen Narodnom muzeju Zrenjanin, što je i realizovano 2019. godine. 
 
Ova dela, uz postojeća koje čuva zrenjaninski muzej, uz pozajmljene slike iz Savremene galerije Zrenjanin, kao i ustupljene radove i lične predmete u vlasništvu Milice Ivković, čine postavku kojom Narodni muzej Zrenjanin obeležava stogodišnjicu rođenja Mirjane Nikolić Pećinar.
 
Projekat je pomogla kompanija Gomeks, a izložba traje do 6. novembra 2023. godine.
 
Posetu našem Narodnom muzeju, vršilac dužnosti pomoćnika ministra kulture  Radovan Jokić iskoristio je i da pogleda deo stalne umetničke postavke, a direktor muzeja Siniša Onjin priredio je i prijem za goste, pre svečanog otvaranja izložbe. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7156/Muzej_izlozba_06-09-2023_0.jpg