Prijem za vatrogasce-spasioce iz Zrenjanina, učesnike u međunarodnoj misiji pružanja pomoći i gašenja požara u Grčkoj

Republika Srbija, preko Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektora za vanredne situacije, uputila je tokom jula i avgusta svoje vatrogasno-spasilačke jedinice u Grčku, kao pomoć u gašenju velikih požara u toj zemlji. Pomoć je upućena, kako je navedeno, na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa, po nalogu ministra Bratislava Gašića.
 
U sastavu jedinice upućene u grčku regiju Evros, kod mesta Aleksandropolis, tokom avgusta, među četrdeset vatrogasaca bila su i dva pripadnika Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin, za koje je danas gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura priredio prijem u svom kabinetu. Prijemu su prisustvovali vatrogasci-spasioci Ognjen Dejanović i Gojko Šešlija, kao i načelnik Odeljenja za vanredne situacije PU Zrenjanin Goran Marjanović i komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin Branislav Milosavljević
 
 
 
Gradonačelnik Salapura rekao je da možemo biti ponosni na naše sugrađane, vatrogasce-spasioce koji su bili u sastavu jedinice iz Srbije u području Grčke zahvaćenom požarom.
“Zaista se radi o humanom činu, iniciranom iz našeg grada, ali i čitave Srbije, da se na ovakav način pomogne prijateljskom grčkom narodu i ja na tome čestitam našim momcima”, naglasio je. 
 
 
 
Vatrogasac-spasilac Gojko Šešlija ističe da su pripadnici jedinice iz Srbije, u ljudstvu i vozilima, pomagali grčkim kolegama u gašenju požara širom te grčke regije i istoimenog nacionalnog parka. To su im, ujedno, bile i prve akcije gašenja požara van naše zemlje.
“Nismo do sada imali iskustva u gašenju požara tih razmera, na tako velikoj površini. Učestvovali smo u gašenju šumskih požara u Srbiji, ali je sada sve bilo drugačije, od terena, vetrova, gašenje je zahtevalo velike napore, ali smo uspeli da uradimo sve što je bilo neophodno i naša pomoć je grčkim vatrogascima svakako značila i bila dobrodošla”, kaže Šešlija.
 
Prijem za pripadnike VSB Zrenjanin organizovan je u okviru obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, kao i održavanja Izborne skupštine Vatrogasnog saveza Srbije u Zrenjaninu, a uz gradonačelnika prisustvovali su i njegovi saradnici - zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i član Gradskog veća Dragan Ćapin, koji je ujedno i na funkciji predsednika Vatrogasnog saveza Srbije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7168/PRIJEM_SKUPSTINA_VATROGASACA_2023_0.jpg