U susret 105. godišnjici od oslobođenja u Prvom svetskom ratu - mural posvećen velikanima iz tog perioda istorije grada

Na bočnom zidu zgrade nekadašnje Mađarske pošte u Ulici kralja Petra Prvog, s pogledom na dvorište Gradske uprave, osvanuo je pre nekoliko dana mural s portretima velikana iz perioda Prvog svetskog rata - dr Slavka Županskog i pukovnika Dragutina Ristića “Brigadira”. Mural je delo poznatog zrenjaninskog slikara Flora Viorela, koji je do sada oslikao nekoliko otvorenih gradskih prostora i zidnih površina - portretima Patrijarha Irineja, odbojkašice Maje Ognjenović, muralom “Bečkerečka tvrđava” u Gradskoj bašti. U radu mu je pomagao slikar Kire Radenkov.
 
 
Mural je oslikan u susret 105. godišnjici od osnivanja Srpskog narodnog odbora i oslobođenja Velikog Bečekereka u Prvom svetskom ratu, a smešten je u mikro-lokaciju gde su se 1918. godine i nalazili glavni akteri tih značajnih istorijskih dešavanja - u prostor tada Županijske zgrade i njenog okruženja. 
 
I ovoga puta umetnik je koristio tehniku rada u tonovima bele i braon boje, akrilnim bojama koje su postojane i dugotrajne i nanesene su na posebno pripremljenu podlogu isključivo četkicom.
 
 
Na muralu su predstavljeni dr Slavko Županski (1880-1959.), doktor pravnih nauka, narodni predvodnik, političar, osnivač Prvog srpskog narodnog odbora na teritoriji Vojvodine 1918. godine, koji je preuzeo vlast u gradu u trenucima oslobođenja u Prvom svetskom ratu, novembra 1918. godine i komandant Drugog pešadijskog (čuvenog “gvozdenog”) puka Vojske Kraljevine Srbije “Knjaz Mihailo” Dragutin J. Ristić (1872-1959.), koji je na čelu puka ušao u grad i sa balkona Gradske kuće proglasio okupljenom narodu i srpskoj vojsci oslobođenje od Austrougarske monarhije. 
 
Upravo čuvene reči Brigadira Ristića, upućene sa tog mesta, našle su mesto i na ovom muralu, kao svedočanstvo jednog od najznačajnijih događaja u istoriji grada:
“Sad ste, braćo i sestre Bečkerečani i svi prisutni iz celog Banata pod zaštitom vaše braće – vojske kralja Petra I. Pod istom zaštitom biće i sve druge narodnosti, koje stotinama godina žive sa vama zajedno, na nekadašnjoj oblasti despota Đurđa Brankovića.”
 
Narod i vojska slušaju obraćanje Brigadira Ristića, 17. novembra 1918. godine
 
Susret nakon 20 godina - dr Slavko Županski i Dragutin Ristić,
na železničkoj stanici u Petrovgradu, 17. novembra 1938. godine

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7192/MURAL_FLORA_GRADSKA_KUCA_0.jpg