Završena 49. „Pesnička štafeta“ – ove godine pristiglo više od dve hiljade radova i učestvovalo šezdeset škola

Svečanim programom u Kulturnom centru Zrenjanina završena je danas 49. manifestacija za decu i mlade zrenjaninske biblioteke, Pesnička štafeta u kojoj je učestvovalo 60 osnovnih škola sa teritorije Srednjeg Banata, opštine Kikinda i Titel. 
 
Svečanosti je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je zahvalio velikom broju učenika na učešću u ovoj manifestaciji, kao i prosvetnim radnicima, roditeljima, zrenjaninskim bibliotekarima i književnici Jasminki Petrović koja je dala poseban pečat ovoj, 49. Pesničkoj štafeti.
 
 

- Grad Zrenjanin ponosan je na ovu manifestaciju koja pospešuju kreativnost i razvija ljubav prema pisanoj reči kod najmlađih, a koliko nam je Pesnička štafeta važna dovoljno govori to što je uvrštena u manifestacije od posebnog značaja za grad. Raduje nas činjenica da njen značaj prepoznaju i ljudi iz drugih sredina, kao i sa viših nivoa vlasti koji nam pružaju podršku – rekao je Santovac i posebno uputio čestitke mladim autorima najuspešnijih radova.
 
 
 
 
Zahvaljujući odličnoj saradnji zrenjaninske biblioteke sa direktorima škola i prosvetnim radnicima, susreti dece i gostujućeg književnika bili su realizovani u svih 60 škola učesnica u periodu od 12. do 25. septembra.
 
Književnica Jasminka Petrović i bibliotekari Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” putovali su, družili se i razgovarali sa decom u školama. Jasminka Petrović imala je prilike da čuje pesme koje su učenici napisali povodom ovogodišnje manifestacije, uživa u brojnim programima dobrodošlice koje su joj pripremili, kao i da predstavi novu knjigu, „Priča o pesmi“, inspirisanu Pesničkom štafetom, koju je biblioteka objavila uoči manifestacije.
 
 
 
 
 Od velikog broja izuzetnih programa dobrodošlice kojom su škole dočekivale književnicu i bibliotekare, na završnoj svečanosti je predstavljen izbor iz dramatizacija dela Jasminke Petrović: „Priča o pesmi“ učenika OŠ „ Miloš Crnjanski“ Srpski Itebej, „Od čitanja se raste“ OŠ „Vuk Karadžić“ Zrenjanin, Himna Pesničke štafete, OŠ „Bratstvo jedinstvo“ Belo Blato, dramatizacija Baštovanov san“ OŠ „Aleksa Šantić“ Sečanj.
- Opšti doživljaj jeste da su nastavnici puni entuzijazma i dobrote, da deca blistaju, bilo je mnogo zagrljaja, mnogo ljubavi, a „Pesnička štafeta“ je samo povod da se skupimo da se družimo i to smo stalno ponavljali, nije bitno ko će da pobedi. Kada kažem „Pesnička štafeta“ prva asocijacija mi je zagrljaj i mnogo, mnogo dobrote – rekla je Jasminka Petrović.
 

Inače, više od  2.000 pesama napisano je povodom ovogodišnje manifestacije, a u uži izbor ušlo je 200 pesama. Na završnoj svečanosti nagrađeno je najzanimljivijih 12 radova i dodeljeno 6 nagrada za učenike nižih (od I do IV) , šest nagrada za učenike viših razreda osnovnih škola (od V do VIII) i to: jedno prvo mesto, dva druga i tri treća.

Manifestaciju su i ove godine  podržali Ministarstvo kulture RS, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Zrenjanin. 
 
Telekom Srbija, kao prijatelj manifestacije, ove godine obezbedio je za svakog nagrađenog učesnika bicikl i smart satić, izdavačke kuće: Kreativni centar, Propolis Books i Pčelica pripremili su komplete knjiga, a slatki paket darovala je Kompanija Gomeks. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7191/PESNICKA_STAFETA_2023_0.jpg