Ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta u poseti Gradu Zrenjaninu i kompaniji “Beohemija”: drago nam je što smo deo investicionog razvoja Zrenjanina i Vojvodine

U poseti Zrenjaninu danas je boravio Njegova ekselencija Tomaš Kuhta, ambasador Češke Republike u Srbiji. Tokom posete održao je radni sastanak s gradonačelnikom Zrenjanina  Simom Salapurom i saradnicima, a potom je obišao i kompaniju “Beohemija”, koja se nalazi u češkom vlasništvu, od strane holdinga “CE Industries” i jedan je od lidera u proizvodnji deterdženata i kućne hemije na prostoru jugoistočne Evrope. 
 
 
 
 
Ranije je istaknuto da Češka spada među deset najvažnijih investitora u Srbiji, a da je “Central European Industries” moderan industrijski holding sa visokom dodatom vrednošću u oblasti energetike, teškog inženjeringa i reciklaže materijala. Obuhvata petnaest kompanija, sa više od 2000 zaposlenih i prometom od preko 200 miliona evra. Investicija u Zrenjaninu donela je priliku “Beohemiji” da pozicionira svoje proizvode u industriji deterdženata i kućne hemije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.
 
Za ambasadora i gradonačelnika organizovan je i obilazak proizvodnih pogona kompanije, uz prezentaciju njenih aktivnosti. Ambasador Kuhta istakao je nakon posete “Beohemiji”  da je zadovoljan brojem čeških ulagača u Srbiji, ali da i dalje ovde postoje veliki potencijali. 
- Kao ambasada pružamo podršku svima koji žele da dolaze da otvaraju nove pogone. Posebno mi je drago kada vidim da u Vojvodini ima čeških ulagača, i nije to samo "Beohemija", postoje pogoni i u Vršcu, Somboru, i mi veoma cenimo što imamo ovde predstavnike češke manjine. Zrenjanin je dobar pokazatelj za dalji razvoj i budućnost i drago nam je što smo mi deo tog razvoja, istakao je ambasador Češke Republike.
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete ambasadora Češke Republike i prilike da se upozna s kompanijom u češkom vlasništvu, ali i investicionim potencijalima Grada Zrenjanina i njegovih poslovnih zona. Takođe, bilo je reči i o obnavljanju saradnje s prvim bratskim gradom Zrenjanina, češkim Teplicama, s kojima je Povelja o bratimljenju potpisana 1966. godine. 
-  Mi, pre svega, težimo da naše strane investitore predstavimo kroz industrijske zone, jer 60 odsto izvoza ide iz naših industrijskih zona, ali posebno nas raduje kada jednu uspešnu fabriku dokapitalizuje jedan češki investitor, kao što je bila u pitanju i "Beohemija". Ekonomske procene govore da je svaki deseti investitor u Srbiji iz Češke i mi pokušavamo sa ovim sastancima da vidimo, da li možemo da napravimo takav odnos i u Zrenjaninu, istakao je gradonačelnik i dodao da gradske industrijske zone jesu raspoložive za investitore, međutim, prazan prostor za saradnju jeste poljoprivredna proizvodnja, odnosno prerada u okviru poljoprivredne proizvodnje. 
 
 
 
 
- I o tome smo danas razgovarali s ambasadorom, a upoznali smo ga i s podatkom da je češki grad Teplice naš najstariji bratski grad. Nakon nekoliko decenija neaktivnog odnosa, danas smo pokrenuli inicijativu da obnovimo kontakte, koji bi sigurno doprineli i da privredna i ekonomska saradnja između dva grada, kao i između Srbije i Češke, bude na nekom višom nivou, kazao je gradonačelnik Salapura.
 
Govoreći o kompaniji "Beohemija", generalni direktor Roman Kratočvil rekao je da se sagledavaju nove razvojne mogućnosti, kroz praćenje svetskih trendova.
- U pitanju su ne samo mirisi naših proizvoda, nego i ono što zahteva životna sredina – smanjenje pakovanja, koncentrati, noviji ukusi i mirisi koji će pratiti svetske trendove. Mi se danas borimo sa svetskom konkurencijom, ali imamo lojalne potrošače i to nam je najvažnije. Brend "Duel" je veoma prepoznatljiv i to je kvalitet koji se gradio godinama. Važno je da držimo taj brend i da kroz inovacije zadržimo isti, koji datira još iz bivše Jugoslavije, objasnio je Kratočvil.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7205/POSETA_AMBASADOR_CESKE_0.jpg